Μετατόπιση της νομισματικής πολιτικής της Fed σε ηπιότερη στάση «βλέπει» η Τρ. Πειραιώς στο δελτίο οικονομικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής που δημοσίευσε.

Τα βασικά σημεία στην ανάλυση της Τρ. Πειραιώς για τη Fed:

  •  Όπως γενικά αναμενόταν, η Fed δεν προέβη σε αλλαγή του παρεμβατικού επιτοκίου της το οποίο θα εξακολουθήσει να διαμορφώνεται στο εύρος 2,25%-2,50%. Γενικότερα, οι αποφάσεις ελήφθησαν ομόφωνα.
  •  Υποβάθμισε ελαφρά την εκτίμησή της για το ρυθμό ανάπτυξης, από «ισχυρό» (strong) σε «σταθερά δυνατό»  (solid). Ταυτόχρονα, εξακολουθεί να χαρακτηρίζει ως «ισχυρό» (strong) το ρυθμό αύξησης των δαπανών των νοικοκυριών και επισημαίνει τη συνεχιζόμενη βελτίωση στην αγορά εργασίας. Απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στους παράγοντες που μπορούν να ωθήσουν την ανάπτυξη ανοδικά ή πτωτικά που μέχρι πρότινος εκτιμούσε την επίδρασή τους ως γενικά ισορροπημένη.
  • Χαρακτήρισε τις πληθωριστικές πιέσεις ως «ήπιες» (muted) και δήλωσε ότι «θα δείξει υπομονή» (will be patient) στις προσαρμογές μελλοντικά του παρεμβατικού επιτοκίου της προκειμένου αυτό να είναι συμβατό με την πορεία του πληθωρισμού και τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις. Ως εκ τούτου, απάλειψε την προγενέστερη εκτίμησή της «σε επιπλέον αυξήσεις σταδιακά στο μέλλον». 
  • Εξακολουθεί τη μείωση του ενεργητικού της μέσω των χαμηλότερων σε μηνιαία βάση επανεπενδύσεων του κεφαλαίου των αξιογράφων που απέκτησε μέσω του προγενέστερου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και που λήγουν (επανεπενδύοντας από το κεφάλαιο όσων λήγουν μόνο το ποσό που ξεπερνά το ύψος των $50 δισ.). Ξεκαθαρίζει ότι βασικό εργαλείο άσκησης της νομισματικής πολιτικής αποτελεί το ύψος του παρεμβατικού επιτοκίου της. Ωστόσο, δηλώνει έτοιμη να τροποποιήσει περιστασιακά την πολιτική των επανεπενδύσεων ανάλογα με τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις.
  • Αναφορικά με την αντίδραση των αγορών, η ισοτιμία του ευρώ ως προς το δολάριο ενισχύθηκε κοντά στο 1,15 και η απόδοση των διετών αμερικανικώνκρατικών ομολόγων μειώθηκε. Παράλληλα, ο δείκτης S&P500 ενισχύθηκε (προεξοφλώντας την υιοθέτηση ηπιότερης νομισματικής πολιτικής), ενώ το spread των εταιρικών ομολόγων συρρικνώθηκε.

Αναλυτικά η ανάλυση της Τρ. Πειραιώς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here