Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, με το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών (τον Μάιο σύμφωνα με το Bloomberg ) στο…τραπέζι, η κυβέρνηση στην όλο και εντεινόμενη εκλογολογία βάζει στην φαρέτρα της ακόμη και την “έξοδο” στις αγορές.

Ακόμη και με την έκδοση μίας μικρής έκδοσης (για 1,5-2 δισ € ) αναλαμβάνοντας το βάρος ενός “τσιμπημένου” επιτοκίου (μεταξύ 3,60-3,90%) προκειμένου να δηλώσει παρουσία (όπως την συμβουλεύουν Rothschild και J P Morgan).

Tα τελευταία 24ωρα, αμέσως μετά τις εξελίξεις της Κυριακής, στο οικονομικό επιτελείο υπερισχύει η άποψη, πως υπάρχει η δυνατότητα για ένα “μικρό 5ετές” παρά το ότι η απόδοση των ελληνικών κρατικών τίτλων παραμένει υψηλά (στο 4,3% του 10ετούς). Η πλευρά του Ευκλείδη Τσακαλώτου επικαλείται ότι ακόμη και με ένα επιτόκιο της τάξεως του 3,9% αυτό θα είναι ελκυστικότερο από αντίστοιχη έκδοση που είχε προχωρήσει η κυβέρνηση Σαμαρά.

Θυμίζουν, πως τότε είχαν αντληθεί κεφάλαια με απόδοση 4,95% (το κουπόνι ήταν στο 4,75% αλλά λόγω του αρτίου της εκδόσεως η συνολική απόδοση είχε διαμορφωθεί στα 4,95%).  Όντως σε απόλυτους αριθμούς ένα ομόλογο ακόμη και με 3,95% είναι καλύτερο από ένα με 4,95% συνεπώς, όπως υποστηρίζει η πλευρά του ΥπΟικ θα είναι μία ενέργεια που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει προεκλογικά η κυβέρνηση.

Όμως είναι έτσι στην πραγματικότητα;

Την εποχή εκείνη, επί κυβέρνησης Σαμαρά είχαν αντληθεί 4 δισ Ευρώ όταν- εκείνη την περίοδο- το αντίστοιχο γερμανικό ήταν στο 0,50% που πρακτικά ισοδυναμεί με μία διαφορά/spread 4,25% (ή 425 μονάδες βάσης).
Ωστόσο από τότε μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά και η απόδοση του 5ετούς γερμανικού είναι  αρνητική (-0,33%) οπότε το spread είναι μικρότερο.

Στην πράξη, ένα 5ετές κρατικό ομόλογο για λιγότερα κεφάλαια σε σχέση με το bund θα είναι- σε καθαρό μέγεθος- μόλις 0,16%. 

Όσον αφορά στα βήματα της Αθήνας, την Παρασκευή το βράδυ ο Standard & Poor’s θα ανακοινώσει την βαθμολόγηση του outlook της ελληνικής οικονομίας (δεν αναμένονται εκπλήξεις) με τον οίκο Fitch να βαθμολογεί στις 8 Φεβρουαρίου.

Σε αυτό το διάστημα το οικονομικό επιτελείο (σε συνεργασία με τον ΟΔΔΗΧ) ευελπιστεί να έχει ολοκληρώσει τις απαιτούμενες διεργασίες ώστε να…τολμήσει την έκδοση.

Ο χρόνος θα επιλεγεί σε συνάρτηση και με τον χρονικό ορίζοντα των εκλογών...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here