Φ.Κ.

Ένα ενδιαφέρον πάνελ που έστρεψε πολλές… κεραίες πάνω του, πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής, στο πλαίσιο του 24ου συνεδρίου της Prodexpo.

Ο Χάρης Θεοχάρης, Yφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, εκπρόσωποι της Airbnb, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στ. Παραδιάς και ο Γιώργος Δουκίδης, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, συμμετείχαν στο διάλογο της Πέμπτης.

Όπως μάθαμε, το νομοθετικό πλαίσιο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι σχεδόν έτοιμο και θα κάνει… ποδαρικό από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Η κυβέρνηση μισάνοιξε τα χαρτιά της, ο καθηγητής κ. Δουκίδης έδωσε κάποια αναλυτικά στοιχεία για τις πλατφόρμες, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ ζήτησε ακόμη μία φορά μειώσεις φόρων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ οι εκπρόσωποι της Airbnb τόνισαν την συμβολή της δημοφιλούς πλατφόρμας στο ΑΕΠ της χώρας…

«Δεν θα επιβάλλουμε σκληρά όρια στις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Θα φέρουμε ισορροπία στην αγορά, αλλά δεν θα την ταρακουνήσουμε» σημείωσε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Στόχος της κυβέρνησης, όπως είπε ο κ. Θεοχάρης, είναι να αντιμετωπίσει τον αθέμιτο ανταγωνισμό με τον ξενοδοχειακό κλάδο, ώστε να μην υπάρχουν ολόκληρα κτίρια που κρύβονται πίσω από τη βραχυχρόνια μίσθωση και λειτουργούν ως ξενοδοχεία, χωρίς όμως να πλήξει την ανάπτυξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων για χιλιάδες ιδιοκτήτες, για τους οποίους η βραχυχρόνια μίσθωση αποτελεί μια σημαντική πηγή εισοδήματος.

Θα τεθεί όριο στα δύο ακίνητα για τα φυσικά πρόσωπα (αποτελεί το 70% της αγοράς), ενώ όσα διαθέτουν σε ψηφιακή πλατφόρμα τρία ή περισσότερα ακίνητα προς εκμίσθωση/υπεκμίσθωση για σκοπούς βραχυχρόνιας μίσθωσης  θα θεωρείται ότι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και γι΄ αυτό θα πρέπει να ανοίξουν βιβλία, καταβάλλοντας ΦΠΑ, τέλος επιτηδεύματος, κ.α.

«Εξορθολογίζεται ο ορισμός της βραχυχρόνιας μίσθωσης, καθώς τίθεται το όριο των 60 ημερών, καθίσταται υποχρεωτική η έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας για φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν τρία ή περισσότερα προς εκμίσθωση ακίνητα, επιβάλλεται ΦΠΑ και τέλος παρεπιδημούντων, καθώς και τέλος κλιματικής ανθεκτικότητας», ανέφερε. 

Από τη μεριά του ο Vladimir Beroun, Senior Public Policy Manager EU της Airbnb αναφέρθηκε στις αλλαγές που επίκεινται στο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Η Cristina Salmena, Public Policy Associate, Italy & Southern Europe της Airbnb, υπογράμμισε ότι στη χώρα μας εφαρμόζεται μία από τις βέλτιστες πρακτικές στην Ευρώπη όσον αφορά στην συνεργασία της πλατφόρμας με το κράτος για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Έκανε λόγο για μια ισορροπημένη προσέγγιση, καθώς από τη μία επιτρέπει στις οικογένειες να συμπληρώνουν το μισθό τους και από την άλλη ενισχύει τον ανταγωνισμό. Εξήγησε πως χάρη στη συμφωνία που έχει υπογραφεί με την κυβέρνηση και τις φορολογικές αρχές, τα έσοδα από την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων σκαρφάλωσαν από τα 60εκατ. στα 540εκ. ευρώ πέρυσι, ενώ φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν τα 700εκ. ευρώ.

Επιπλέον, υπογράμμισε τη δέσμευση της Airbnb να συνεργαστεί με την ελληνική κυβέρνηση για την καθιέρωση τουριστικού φόρου σε εθνικό επίπεδο ως ποσοστό της τιμής του καταλύματος, για τον οποίο η πλατφόρμα μπορεί να προσφέρει αυτόματη είσπραξη και απόδοση στην αρμόδια αρχή.

Ενδιαφέροντα στοιχεία για την συμβολή των βραχυχρόνιων μισθώσεων στον τουρισμό και την οικονομία παρέθεσε ο Γιώργος Δουκίδης, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σύμφωνα με την έρευνα, οι μισθώσεις στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης έφθασαν πέρυσι τα 29εκ., αποτελώντας το 21,5% των συνολικών διανυκτερεύσεων των επισκεπτών. Παράλληλα συνεισέφεραν στο ΑΕΠ σε ποσοστό 1,65% που αντιστοιχεί σε 3,44 δις ευρώ, υποστηρίζοντας 54.000 θέσεις εργασίας. Τα παραπάνω στοιχεία, δε, αποτελούν την άμεση επίδραση στην οικονομία, με την έμμεση επίδραση στο ΑΕΠ να κυμαίνεται μεταξύ 7,58 – 8,12 δις ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Δουκίδη, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις παρουσιάζουν μεγάλη γεωγραφική διασπορά σε αστικές, ημιαστικές και αγροτικές περιοχές, με το 90% των εκμισθωτών να το διαθέτουν στην αγορά είτε γιατί χρειάζονται επιπλέον εισόδημα είτε γιατί είναι το μοναδικό τους εισόδημα. Προσέθεσε ότι στην Ελλάδα καταγράφεται σημαντικό κενό μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στις κλίνες, καθώς το 35% των ακινήτων είναι κενά, ποσοστό που αντιστοιχεί σε  περίπου 2,2εκ. κλίνες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ