Μόνο αιφνίδια δεν μπορεί να θεωρηθεί η ενέργεια της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας Fed να μειώσει τα βασικά αμερικανικά επιτόκια, κατά -0,50% χθες, Τρίτη.
Ήταν μία ενέργεια, που εν πολλοίς είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζητώντας από τον Ζερόμ Πάουελ να προχωρήσει σε δραστικές κινήσεις και μάλιστα άμεσα.
Για να παρέμβει ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ, υποχρεώνοντας ουσιαστικά τον επικεφαλής της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας σε κίνηση- ματ.
  • Παρά το γεγονός ότι η οικονομία των ΗΠΑ είναι ισχυρή, παρά το ότι βγαίνει κερδισμένη- έναντι της Κίνας, Ν. Κορέας, Ευρώπης κ.λ.π- με τους πολυεθνικούς κολοσσούς να ενισχύουν τα μερίδια αγοράς, η Ουάσιγκτον προχώρησε σε μία περισσότερο προληπτικού παρά αναγκαστικού χαρακτήρα, δείχνοντας πως αντιδρούν άμεσα και αποτελεσματικά τα σοβαρά ισχυρά κράτη.
Η προεξόφληση της Δευτέρας, με την ισχυρή ανοδική αντίδραση έφερε χθες Τρίτη- μέρα, που ανακοινώθηκε η μείωση των επιτοκίων- την επιβεβαίωση του κανόνα buy the rumor sell the news.
  • Το γύρισμα του Dow Jones προς τις 26.000 μονάδες, το πιθανότερο είναι πως σήμερα θα υποχρεώσει τους χθεσινούς αγοραστές σε κλείσιμο θέσεων, μάλλον με ζημιά.

Ο αμερικανικός δείκτης Dow Jones «βούλιαξε» χθες κατά  -2,95% ή 785 μονάδες στις 25.914, ο S&P 500 σημείωσε πτώση –2,82% στις 3.003 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -2,99% στις 8.684 μονάδες.

Στην Ευρώπη τα κυριότερα χρηματιστήρια κινήθηκαν χθες σε θετικό έδαφος. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο +0,95% στις 6.718 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα +1,08% στις 11.985 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +1,12% στις 5.393 μονάδες

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών εκδηλώθηκε χθες ανοδικό ξέσπασμα. O Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 766,32 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο +6,38%. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς αυξήθηκε κατά +2,8 δισ. ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here