Στεγαστικά Δάνεια συνολικής αξίας 2 δις Ευρώ περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο Phoenix της Τράπεζας Πειραιώς που εγκαινιάζει ένα μεγάλο πρόγραμμα τιτλοποίησης κόκκινων δανείων ύψους 7 δις ευρώ που τελικά θα μεταφερθεί στους ώμους του «Ηρακλή».

Οι υποψήφιοι επενδυτές για το πακέτο Phoenix μπορούν να αξιολογήσουν την ποιότητα του χαρτοφυλακίου, μέσα στα Virtual Data Rooms (VDR) που έχει ήδη ανοίξει η Τράπεζα Πειραιώς ώστε η διαδικασία μεταβίβασης να κλείσει τον Απρίλιο, παρά τις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν αυτή την εποχή στις διεθνείς αγορές…

Μετά την αξιολόγηση του Φοίνικα, θα εκδοθεί ένα ομόλογο υψηλής εξασφάλισης (senior note) για το οποίο η τράπεζα Πειραιώς θα ζητήσει κρατική εγγύηση μέσω του «Ηρακλή» ύψους 900 εκατ. ευρώ.

Εκτός από το senior τμήμα του ομολόγου που θα εκδοθεί και το οποίο η Τράπεζα Πειραιώς θα κρατήσει στα βιβλία της, θα κρατήσει επίσης το 5% των ομολογιών μεσαίας εξασφάλισης (mezzanine note) και το 5% των ομολογιών χαμηλής εξασφάλισης (junior note), διαθέτοντας δηλαδή το 90% στους επενδυτές.

  • Η τράπεζα έχει αναθέσει ήδη στον ανεξάρτητο οίκο DBRS την αξιολόγηση του χαρτοφυλακίου.

Ταυτόχρονα η διοίκηση της Τρ. Πειραιώς προετοιμάζεται για την δεύτερη μεγάλη τιτλοποίηση κόκκινων δανείων. Θα πάρει την ονομασία Vega και θα απαρτίζεται από στεγαστικά και εμπορικά δάνεια ύψους 5 δισ. ευρώ.

Από αυτές τις δύο  τιτλοποιήσεις, η Τράπεζα Πειραιώς θα εγγράψει ζημίες της τάξης του 1,1 δισ. ευρώ .

Για να μην δημιουργηθεί ζήτημα αύξησης της συμμετοχής του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Πειραιώς (λόγω των ζημιών με βάση το νόμο Χαρδούβελη), έχει ήδη ανακοινωθεί η απόσχιση της τραπεζικής δραστηριότητας και η δημιουργία μιας νέας εταιρείας holding.

Στην Εταιρεία Συμμετοχών (holding) που θα δημιουργηθεί -αυτή θα είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο- θα μεταφερθεί το 100% των μετοχών της τράπεζας αλλά και οι τίτλοι μεσαίας και μειωμένης διαβάθμισης, που θα εκδοθούν στο πλαίσιο της τιτλοποίησης.

  • Το Ελληνικό Δημόσιο σήμερα ελέγχει το 25% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς.

Η λειτουργική κερδοφορία της Τράπεζας θα καλύψει το υπόλοιπο μέρος των ζημιών από τις τιτλοποιήσεις ενώ ταυτόχρονα σημαντικά κεφάλαια θα απελευθερωθούν από τη μείωση των προβλέψεων αφού τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα έχουν φύγει από τον ισολογισμό της.

  • Σε κάθε περίπτωση ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας θα διατηρηθεί αρκετά πάνω από το 15% καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος μέχρι το τέλος του 2022.

Όπως έχει ανακοινώσει η διοίκηση του Χρήστου Μεγάλου, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Τρ. Πειραιώς θα μειωθούν από τα 24 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη του 2019 στα 13 δισ. ευρώ στα τέλη του 2020 και κάτω από 8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2022.

Με τον τρόπο αυτό, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων θα υποχωρήσει, από το 49% που ήταν στα τέλη του 2019, στο 29% στα τέλη του 2020 και στο 8% στα τέλη του 2022

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here