Δεν είχαν περάσει παρά ελάχιστες ώρες από τη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών των G7 και το κοινό τους ανακοινωθέν ότι είναι «διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουν όλα τα κατάλληλα εργαλεία πολιτικής για να επιτύχουν ισχυρή, βιώσιμη ανάπτυξη» και ο Αμερικανός Κεντρικός Τραπεζίτης ανακοίνωσε μια γενναία περικοπή στα βασικά επιτόκια του δολαρίου.

Στο 1% με 1,25% (από 1,5% με 1,75%) γκρεμίστηκαν τα επιτόκια του δολαρίου μετά την έκτακτη παρέμβαση της FED για τη στήριξη των αγορών.

Την προηγούμενη φορά που η Fed είχε μεταβάλλει τα επιτόκια, ξαφνικά και χωρίς προγραμματισμένη συνεδρίαση ήταν τον Οκτώβριο του 2008 στο απόγειο της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης.

Λίγη μόλις λεπτά, μετά την αιφνιδιαστική κίνηση της Fed, o Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνέχισε να πιέζει την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ για ακόμη μεγαλύτερη νομισματική χαλάρωση.

  • «Η Fed μειώνει αλλά πρέπει να χαλαρώσει παραπάνω και το κυριότερο να ευθυγραμμιστεί με τις άλλες χώρες/ανταγωνιστές. Δεν παίζουμε επί ίσοις όροις. Δεν είναι δίκαιο για τις ΗΠΑ. Είναι επιτέλους ώρα για τη Fed να ΗΓΗΘΕΙ. Περισσότερη χαλάρωση και μείωση!» έγραψε στο αγαπημένο του Twitter ο PotUs Ντόναλντ Τραμπ.

«Ο κορωνοϊός θέτει κινδύνους για την οικονομική δραστηριότητα» τονίζει η Fed σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

  • «Υπό το φως των κινδύνων αυτών και με γνώμονα την επίτευξη των στόχων για την πλήρη απασχόληση και τη σταθερότητα των τιμών, η FOMC αποφάσισε σήμερα να μειώσει τα επιτόκια κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η ψήφος για την έκτακτη μείωση των επιτοκίων  της FED ήταν ομόφωνη.

Η αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων από τη Fed, δεν άλλαξε το κλίμα στo Χρηματιστήριο της Wall Street, με τους αμερικανικούς δείκτες παρά την πρόσκαιρη αντίδραση, να καταγράφουν πάλι απώλειες. Προφανώς η χρηματιστηριακή αγορά είχε προεξοφλήσει τις κινήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here