Γράφει ο Παναγιώτης Λαδακάκος, πρόεδρος ΔΣ ΕΛΕΤΑΕΝ (Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας)

Η αιολική ενέργεια είναι πλέον ένας ευρέως διαδεδομένος τρόπος για την παραγωγή καθαρής και φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας. Ανεξάρτητα από τη συνήθως άδικη κριτική που γίνεται στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε συγκεκριμένες περιοχές, είναι κοινή πεποίθηση ότι ο αγώνας της παγκόσμιας κοινότητας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη μαζική εγκατάσταση σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, κυρίως αιολικών πάρκων. 

Οι προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου τα επόμενα χρόνια είναι σπουδαίες, ειδικά σε επίπεδο Ευρώπης, και αυτό δημιουργεί νέες, σημαντικές προκλήσεις. Σήμερα, ο κλάδος της αιολικής ενέργειας παρέχει πάνω από ένα εκατομμύριο άμεσες θέσεις εργασίας, ενώ πολλοί ακόμη εξειδικευμένοι εργαζόμενοι δραστηριοποιούνται στο ευρύτερο περιβάλλον της κατασκευής ανεμογεννητριών και της εγκατάστασης και λειτουργίας αιολικών πάρκων. Η ραγδαία αύξηση του αριθμού των εργαζομένων αναδεικνύει την εξαιρετική σημασία των θεμάτων Υγείας & Ασφάλειας Εργασίας σε αιολικά πάρκα. 

Οι απαιτήσεις εφαρμογής σωστών πρακτικών υγείας και ασφάλειας και συνεχούς εκπαίδευσης του προσωπικού που απασχολείται σε αιολικά πάρκα μεγαλώνουν εκθετικά με την εξέλιξη της τεχνολογίας, η οποία οδηγεί στην κατασκευή ανεμογεννητριών με όλο και μεγαλύτερα γεωμετρικά χαρακτηριστικά.

ΜεγαλΩνουν οι απαιτΗσεις για σωστΕς πρακτικΕς

Επιπρόσθετα, η χωροθέτηση των έργων γίνεται σε περιοχές όλο και πιο δυσπρόσιτες, με ακραία καιρικά φαινόμενα (παγετούς, χιόνια, κεραυνούς κ.λπ.) ή σε θαλάσσιες απομακρυσμένες τοποθεσίες. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, η εξέλιξη των μεγεθών είναι τέτοια, που ο μέσος εργαζόμενος σε ένα αιολικό πάρκο πρέπει να εξοικειώνεται συνεχώς με τα νέα δεδομένα και τις συνθήκες που θα αντιμετωπίσει στην εργασία του. 

Ακόμη μεγαλύτερες είναι οι προκλήσεις ασφάλειας του προσωπικού που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη και στον σχεδιασμό ενός υποψήφιου μελλοντικού αιολικού πάρκου και επιχειρεί σε περιοχές που αρκετές φορές δεν έχουν ούτε υποτυπώδη οδική πρόσβαση, π.χ. για την εγκατάσταση ενός μετεωρολογικού ιστού, που μπορεί να φθάνει και τα 100 μέτρα ύψος. Αναμφισβήτητα, λοιπόν, η ορθή διαχείριση της Υγείας & Ασφάλειας κατά τη διάρκεια εργασιών σε ένα αιολικό πάρκο είναι μια πολύ απαιτητική υπόθεση, που χρειάζεται σχεδιασμό και οργάνωση, γνώσεις, εμπειρία, πολύ καλή εκπαίδευση, καλή συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων και καθαρό μυαλό, ώστε να λαμβάνονται οι σωστές αποφάσεις σε μικρό χρονικό διάστημα. Δείκτης της επιτυχίας ενός αιολικού πάρκου δεν πρέπει να είναι μόνο η ενεργειακή αποδοτικότητά του, αλλά, πάνω από όλα, η έλλειψη ατυχημάτων.

Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι, παρά τις προαναφερόμενες αντιξοότητες, 

ο κλάδος της αιολικής ενέργειας έχει μέχρι σήμερα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις υγιεινής και ασφάλειας με μεγάλη επιτυχία. Τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και στη xώρα μας, οι αιολικές εταιρείες, σε συνεργασία με τους εξειδικευμένους συμβούλους τους, είναι κατά κανόνα πρότυπα καλών πρακτικών, ζηλευτών από άλλους κλάδους. 

Παρ’ όλα αυτά, αυτή η καλή εικόνα δεν επιτρέπει εφησυχασμό. 

Είναι καθήκον όλων μας, εργαζομένων, επιχειρηματιών, επιστημονικών και κλαδικών φορέων όπως η ΕΛΕΤΑΕΝ, αλλά και της Πολιτείας, να έχουμε πάντα τα θέματα ασφάλειας ψηλά στην ατζέντα μας και να λαμβάνουμε πρωτοβουλίες που θα ευαισθητοποιούν και θα έχουν χρήσιμο και πρακτικό αποτύπωμα στην περαιτέρω υγιή ανάπτυξη του κλάδου.

Διαβάστε επίσης: Η Υγεία & Ασφάλεια Εργασίας στην καρδιά της βιώσιμης ανάπτυξης

Διαβάστε επίσης: Health & Safety Review by GEP: Μάθετε τα πάντα για τις υπηρεσίες Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας

Διαβάστε επίσης: Τεχνικός Ασφάλειας: Πολύτιμος σύμβουλος κάθε επιχείρησης

Διαβάστε επίσης: Υγεία: Ο Ιατρός Εργασίας

 

To άρθρο φιλοξενήθηκε στο νέο, πρωτοπόρο και καινοτόμο ενημερωτικό έντυπο της GEP, της μεγαλύτερης εταιρείας παροχής υπηρεσιών Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας στην Ελλάδα, ξεκίνησε την κυκλοφορία του με στόχο να προσφέρει έγκυρη, ποιοτική και χρηστική ενημέρωση, μέσα από τις σελίδες του.

Το Health & Safety Review by GEP, είναι το νέο τριμηνιαίο ενημερωτικό έντυπο της GEP, ένα εγχείρημα που αναμένεται να αποτελέσει το πιο χρήσιμο εργαλείο γνώσης για όλους.

Διαβάστε online την ψηφιακή έκδοση του GEP

Το περιοδικό συνιστά τον πιο επίκαιρο και αποτελεσματικό δίαυλο επικοινωνίας, καθώς μέσω της σωστής και έγκυρης διάχυσης της πληροφορίας, που σπανίζει στις μέρες μας, θα δοθούν οι πιο ενδεδειγμένες λύσεις στα ζητήματα που απασχολούν την αγορά.

 

ΕΑΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΤΙΣ ΠΙΟ ΕΓΚΥΡΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΟΛΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΑΠΟΣΤΕΛΛΕΤΑΙ ΤΟ HEALTH & SAFETY REVIEW BY GEP ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ.