Μία νέα ενεργειακή επένδυση προϋπολογισμού 300-350 εκατ. ευρώ σχεδιάζει ο Όμιλος Κοπελούζου, με την εγκατάσταση στη Βιομηχανική Περιοχή Αλεξανδρούπολης ενός ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού φυσικού αερίου ισχύος 622 MW. Στόχος είναι η κατασκευή να ξεκινήσει στις αρχές του 2020, καθώς έχει ήδη πάρει το «πράσινο φως» από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Ο νέος σταθμός αποτελείται από μία αεριοστροβιλική μονάδα 450 MW και μία ατμοστροβιλική 212 MW. Η καθαρή ισχύς του θα ανέρχεται σε 650 MW. Μετά την έγκριση της άδειας και μέχρι την έναρξη κατασκευής, θα μεσολαβήσει η έγκριση περιβαλλοντικών όρων, καθώς και η έκδοση της άδειας εγκατάστασης του έργου.

Η κατασκευή θα διαρκέσει 27 μήνες από την έκδοση της άδειας εγκατάστασης, ενώ η έναρξη εμπορικής λειτουργίας τοποθετείται στην αρχή του β’ τριμήνου του 2022, όταν και θα έχει ολοκληρωθεί η δοκιμαστική λειτουργία.

Η επένδυση του Ομίλου Κοπελούζου κινείται στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής τάσης για αξιοποίηση του φυσικού αερίου ως «καυσίμου – γέφυρα» στην ηλεκτροπαραγωγή, με σκοπό τη διασφάλιση της ασφάλειας τροφοδοσίας και της ευστάθειας του συστήματος, καθώς οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ΑΠΕ αυξάνουν ολοένα περισσότερο τη συμμετοχή τους στο ενεργειακό μίγμα.