του Κωστή Παπαγρηγόρη
Έμπειρος τραπεζίτης, σχολιάζοντας την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Τράπεζα Πειραιώς, τονίζει με νόημα ότι «μετά από μια περίοδο δεκαπέντε ή και είκοσι ετών, οι τράπεζες “ξαναθυμούνται” τον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης». Θυμίζει μάλιστα ότι, μέχρι και το πρώτο μισό της δεκαετίας του 2000, όλες οι μεγάλες τράπεζες διέθεταν θυγατρικές στον ασφαλιστικό κλάδο, οι οποίες λειτουργούσαν τόσο μέσα από δικά τους δίκτυα όσο και με τη συμβολή του –υπό ανάπτυξη τότε– bancassurance.
«Στη συνέχεια, ωστόσο, άρχισε να επικρατεί η άποψη ότι θα ήταν προτιμότερο να πουληθούν οι θυγατρικές ασφαλιστικές σε εξειδικευμένους ομίλους που ήξεραν να κάνουν καλύτερα τη δουλειά» καταλήγει.
Πίσω από τη συγκεκριμένη στρατηγική απεμπλοκής από τις ασφαλιστικές θυγατρικές, οι τράπεζες είχαν ως στόχο να εισπράξουν τα χρήματα της πώλησης, να συνεχίσουν να καρπώνονται έσοδα προμηθειών από τη δραστηριότητα του bancassurance, χωρίς να αντιμετωπίζουν επιχειρηματικό ρίσκο, και φυσικά να βελτιώσουν τους εποπτικούς δείκτες, καθώς οι μετοχές σε μια θυγατρική θα μετατρέπονταν σε μετρητά.
Διαβάστε τη συνέχεια στο insuranceworld.gr