Το νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ αφορά τα Σχέδια Προσαρμογής Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Δυναμικότητας 20-50 ΕΜΕ και αποτελεί ένα καινοτόμο πρόγραμμα που δεν έχουμε δει ξανά.

Η εν λόγω δράση θα μπορέσει να υποστηρίξει την ανάπτυξη δεξιοτήτων του προσωπικού των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν με έμφαση σε θέματα επιλογών «πράσινης» διαχείρισης, ψηφιακού εκσυγχρονισμού, εξωστρέφειας και διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας.

  • Οι περισσότερες δράσεις στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό υλικού και άυλου εξοπλισμού αφήνοντας την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού των επιχειρήσεων σε δεύτερη μοίρα.

Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει η νέα δράση έτσι ώστε η ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού να συμβαδίζει με τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού των επιχειρήσεων.

Περισσότερες λεπτομέρειες θα γνωρίζουμε με την δημοσίευση της πρόσκλησης.

Το μειονέκτημα της εν λόγω δράσης είναι ότι αφορά επιχειρήσεις ο οποίες κατά το έτος 2023 είχαν τουλάχιστον 20 ΕΜΕ (Ετήσιες Μονάδες Εργασίας) απασχόλησης και έως 50 ΕΜΕ.

Με αυτό τον τρόπο αποκλείεται το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό διαθέτει λιγότερες από 20 ΕΜΕ απασχόλησης.

  • Χρήσιμο θα ήταν να περιλαμβάνει μεγαλύτερη γκάμα επιχειρήσεων ως προς το μέγεθος τους.

Η ένταξη των επιχειρήσεων θα ήταν προτιμότερο να γίνει με κριτήριο την ψηφιακή ωριμότητα των επιχειρήσεων και την «πράσινη» διαχείριση των πόρων που εκτελούν.

Έτσι ώστε η ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού να συμβαδίζει με την προσαρμογή του εξοπλισμού των επιχειρήσεων στα νέα δεδομένα που είναι η «πράσινη» διαχείριση, ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός και η εξωστρέφεια.


Σίγουρα το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα βοηθήσει την βελτίωση της αποδοτικότητας και της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν και θα ενισχυθεί η αύξηση της απασχόλησης με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα ενισχυθεί με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να γίνουν πιο ανθεκτικές και προσαρμοστικές στο νέο αβέβαιο και συνεχώς μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό και οικον0ομικό περιβάλλον.

  • Ελπίζουμε παρόμοια προγράμματα να δημοσιευτούν και για μικρότερες επιχειρήσεις έτσι ώστε όλο το επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας να προετοιμαστεί για το συνεχώς μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκόσμια.