Nέα άνοδο είδαμε χθες στη μετοχή του ομίλου ΤΙΤΑΝ Cement International στα 30,70 ευρώ (+2,33%).
Η θετική μεταβολή φτάνει το +17,18% στο τρίμηνο και συνολικά το +43,12% το 2024.
Αδιαμφισβήτητα ζούμε την καλύτερη χρονιά χρηματιστηριακά για τον όμιλο-από το 1999- με αποτέλεσμα η αποτίμηση του να διαμορφώνεται στα 2,404 δισ €.
Στρατηγική επιλογή της διοίκησης η αξιοποίηση του “άσσου” της θυγατρικής στις ΗΠΑ, με εισαγωγή της στο New York Stock Exchange.
Η ανάδειξη της χρηματιστηριακής αξίας του ομίλου, η άντληση πρόσθετης χρηματοδότησης, αλλά και η διευκόλυνση των κινήσεων στο μέτωπο των εξαγορών και των συγχωνεύσεων αποτελούν τους τρεις βασικότερους λόγους.
Η “κρυμμένη υπεραξία” της TITAN America καταδεικνύεται από τα μεγέθη. Συγκεκριμένα το 2023 πραγματοποίησε κύκλο εργασιών 1.476,9 εκατ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη EBITDA 295,9 εκατ. ευρώ.
Οι δύο εταιρείες με τις οποίες θα μπορούσε πιο πολύ να συγκριθεί σχετικά με το αντικείμενο δραστηριότητας είναι οι Summit Materials και Eagle Materials, οι οποίες διαπραγματεύονται με δείκτες EV/EBITDA μεταξύ του 9 και του 11,5.
Με δεδομένα το EBITDA της Titan American στα 295,9 εκατ. ευρώ και τον μικτό της δανεισμό κοντά στα 400 εκατ. ευρώ, θα μπορούσε -θεωρητικά- να προκύψει μια συγκριτική αποτίμηση της αμερικανικής θυγατρικής σαφώς ανώτερη των 2,2 δισ. ευρώ.
Μέσω ποιας μεθόδου πιθανότατα θα αποτιμηθεί;
  • «Sum Of The Parts», μέσω της οποίας αποτιμώνται οι επιμέρους δραστηριότητες-θυγατρικές ενός ομίλου και το άθροισμα αυτών συγκρίνεται με την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία του ομίλου μείον τον καθαρό του δανεισμό.
Η διοίκηση “βλέπει” το ΙΡΟ για το πρώτο εξάμηνο του 2025, και προς αυτή την κατεύθυνση προετοιμάζεται μεθοδικά και προς την κατεύθυνση αυτή φαίνεται πως εντάσσεται η είσοδος στον διεθνή δείκτη MSCI Greece Standard.
  • Στον όλο σχεδιασμό πρωτεύοντα ρόλο φέρεται πως έχει ο Marcel Constantin Cobuz– με γνωστή την πρότερη θητεία του ρουμανικής καταγωγής παράγοντα στον κολοσσό Holcim.