Ιταλοί της ENEL έχουν κατασκηνώσει εδώ και μέρες στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ, οι διαπραγματεύσεις για την αποτίμηση ολοκληρώθηκαν, οι νομικές εξασφαλίσεις, η χρηματοδότηση και οι διευθετήσεις θεμάτων που συνδέονται με τη συμμετοχή του ρουμανικού δημοσίου στο υπό εξαγορά χαρτοφυλάκιο έχουν πλέον υπογραφεί.

Όλα είναι έτοιμα για την μεγάλη εξαγορά της ENEL Romania από τη ΔΕΗ.

Το χθεσινό +4,38% στα 7,98 ευρώ με αυξημένες συναλλαγές 1,03 εκατ. € και μάλιστα εσπευσμένες προς το τέλος της συνεδρίασης, όπως και η contrarian θετική αντίδραση της Τρίτης “δείχνουν” πως τα νέα από Βουκουρέστι είναι θετικά και ανακοινώνονται οσονούπω.

Σύμφωνα με την Τεχνική Ανάλυση του Ηλία Ζαχαράκη κοντινός στόχος τα 8,08 € και επόμενος τα 8,48 Ευρώ.

Η ΔΕΗ αγόρασε μέσω συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών συνολικά 287.500 ιδίες μετοχές.

Κατόπιν των ανωτέρω αγορών, η ΔΕΗ κατέχει συνολικά 8.006.203 μετοχές εκδόσεώς της, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 2,0959% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της.

Το μεγάλο deal

Η αποτίμηση της Enel Romania για λογαριασμό της ΔΕΗ σύμφωνα με πληροφορίες, ανέρχεται σε 1,3 – 1,4 δισ. ευρώ.

Το ποσό που θα καταβάλει η ΔΕΗ ως τίμημα για την εξαγορά του 100% της θυγατρικής της Enel στη Ρουμανία, είναι συνάρτηση της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών για τα δάνεια ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ που βαρύνουν την υπό εξαγορά εταιρεία.

Από το ύψος των δανείων που θα αναλάβει η ΔΕΗ θα εξαρτηθεί και το τίμημα που θα καταβάλει.

Ολική ανάληψη εκ μέρους της θα περιορίσει το τίμημα στο 1,3 δισ. ευρώ και είναι το βασικό σενάριο πάνω στο οποίο συζητούν οι δύο πλευρές.

  • Η χρηματοδότηση θα γίνει μέσω κοινοπρακτικού δανείου για το οποίο η ΔΕΗ βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς, Εθνική).

Το ύψος του συζητούμενου δανείου κινείται στην περιοχή των 800 εκατ. ευρώ δηλαδή χρηματοδότηση με ίδια κεφάλαια 500 εκατ. ευρώ στην περίπτωση που το τίμημα οριστικοποιηθεί στο 1,3 δισ. ευρώ.

Η ΔΕΗ αγοράζει στη  Ρουμανία, το 70% των μετοχών των τριών εταιρειών διανομής ρεύματος που κατέχει η Enel Romania, το 100% της Enel Green Power Romania με χαρτοφυλάκιο «πράσινης» εγκατεστημένης ισχύος άνω του μισού GigaWatt (κυρίως αιολικά) και άδειες για νέα έργα ισχύος που προσεγγίζει τα 5 GW, και τις δυο εταιρείες προμήθειες ρεύματος της Enel Romania στη χώρα που έχουν περίπου 3 εκατ. πελάτες.

  • Οι εταιρείες E-Distributie λειτουργούν δίκτυα συνολικού μήκους περίπου 128.000 χιλιόμετρα σε τρεις μεγάλες περιοχές της χώρας (South Muntenia – συμπεριλαμβανομένου του Βουκουρεστίου, του Banat και της Dobrogea) και καλύπτουν το ένα τρίτο της τοπικής αγοράς διανομής.

Η Enel Energie και η Enel Energie Muntenia είναι από τους κύριους προμηθευτές ενέργειας στη χώρα και η δραστηριότητά τους περιλαμβάνει ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο, καθώς και υπηρεσίες οικιακής υποστήριξης.