Γράφει ο Βαγγέλης Τσάπας

Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, η υποσαχάρια Αφρική βρίσκεται στα πρόθυρα της πρώτης ύφεσης σε 25 χρόνια, μειώνοντας από +2,4% την οικονομική ανάπτυξη το 2019 σε -5,1% το 2020.

  • “Η αύξηση του πραγματικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος προβλέπεται να μειωθεί απότομα ιδιαίτερα στις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής – Νιγηρία, Αγκόλα και Νότια Αφρική – ως αποτέλεσμα της συνεχώς αδύναμης ανάπτυξης και των επενδύσεων “, ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα.

Η κατάσταση στην Αφρική δείχνει έντονη ομοιότητα με αυτό που αντιμετωπίζουν πολλές οικονομίες στη Λατινική Αμερική. Για αρκετό καιρό τώρα, ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός και η υποτίμηση των εθνικών νομισμάτων οδήγησαν ορισμένους εμπόρους στην περιοχή να στραφούν στο Bitcoin ως τρόπο αποθήκευσης και μεταφοράς αξίας, δεδομένης της δυσκολίας που αντιμετωπίζουν να επενδύσουν σε άλλα προϊόντα ή ακόμη και να αγοράσουν φυσικά δολάρια.

Η διαπραγμάτευση Bitcoin σε περιοχές της Υποσαχάριας Αφρικής έχει φτάσει στα πιο υψηλά επίπεδα όλων των εποχών.

Την περασμένη εβδομάδα, η Γκάνα, η Κένυα και η περιοχή της Κεντρικής Αφρικής έφτασαν σε νέα υψηλά επίπεδα συναλλαγών P2P Bitcoin, ενώ η Νιγηρία πλησίασε πολύ και έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ της.

Η αύξηση του ενδιαφέροντος είναι δυνητικά διπλή:

  1. η τρέχουσα κατάσταση αυτών των αναπτυσσόμενων οικονομιών και
  2. οι προσδοκίες που προκύπτουν από την επικείμενη μείωση του Bitcoin.

Η Νιγηρία είναι η βασίλισσα των περιφερειακών συναλλαγών Bitcoin, με περίπου 7,2 εκατομμύρια δολάρια να ανταλλάσσονται κατά την τελευταία εβδομάδα. Πίσω από αυτό είναι η Κένυα και η Νότια Αφρική με 1,6 εκατομμύρια δολάρια και 1,1 εκατομμύρια δολάρια να ανταλλάσσονται, αντίστοιχα.

Σε άλλες χώρες της περιοχής συναλλάχθηκαν λιγότερο από 1 εκατομμύριο δολάρια σε BTC την περασμένη εβδομάδα, αλλά έδειξαν εξίσου  σημαντική αύξηση του ενδιαφέροντος για το Bitcoin. Η Γκάνα, για παράδειγμα, κατέγραψε σημαντικό αριθμό νέων εγγραφών στο Paxful exchange, σύμφωνα με τον CEO της Ray Youseff.

Παρόλο που ο περιφερειακός πληθωρισμός είναι υπό έλεγχο, να κυμαίνεται από 4% έως 7% σε ετήσια βάση, η παγκόσμια οικονομική κρίση που προκλήθηκε από το νέο ξέσπασμα κοραναϊού δεν έχει γίνει αισθητή σε αυτό το μέρος του κόσμου.

Τόσο η Λατινική Αμερική όσο και η Αφρική θα μπορούσαν να αποδειχθούν δοκιμαστικά για την κατάσταση του Bitcoin ως αποθήκη αξίας σε περιόδους οικονομικής δυσκολίας.