Μια ματιά στο διεθνές περιβάλλον αρκεί

0

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Ακούγεται ευχάριστα στ’ αυτιά ορισμένων ψηφοφόρων, η προοπτική της αυτοδύναμης εξόδου της Ελλάδας στις αγορές που θα προσφέρει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να ασκεί «εθνικά περήφανη» και «κοινωνικά ευαίσθητη» πολιτική.

Είναι χρήσιμο να σηκώσουμε ωστόσο το βλέμμα, να διακρίνουμε τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα και θα επικρατούν στο ορατό μέλλον, στον παράδεισο των αγορών που …αγωνιούν να υποδεχθούν την Ελλάδα και την χαλαρή κοινωνική πολιτική των επιδομάτων και των αθρόων προσλήψεων στο Δημόσιο.

Ας ξεκινήσουμε από τον άμεσο, το Ευρωπαϊκό μας περιβάλλον.

  • Το οδυνηρό διαζύγιο με την Βρετανία, το Brexit, μπήκε στην τελική ευθεία. Αγνοείται το τελικό κόστος τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Βρετανία. Ουδείς γνωρίζει ποιος θα το πληρώσει και πως… Όλοι όμως προετοιμάζονται…
  • Περίπου 5.000 (άλλοι εκτιμούν 10.000) τραπεζικά στελέχη με τις οικογένειες τους, θα εγκαταλείψουν το Λονδίνο και θα εγκατασταθούν -όχι στην Φραγκφούρτη όπως πίστευαν πολλοί- αλλά στο Παρίσι του Εμμανουέλ Μακρόν. Οι ισορροπίες αλλάζουν.
  • Ο μεγάλος ασθενής της Ευρωπαϊκής Οικονομίας, η Ιταλία, με το τεράστιο χρέος και το βουνό των «κόκκινων δανείων» ψάχνει στηρίγματα για να σταθεί στα πόδια της. Στη Ρώμη ακόμη ψάχνουν μια πολιτική ισορροπία που θα διαμορφώσει εθνική γραμμή σε μια πληθώρα κρίσιμων προβλημάτων, όπως η αργή ανάπτυξη, η ανεργία, το υψηλό χρέος και το ταλαιπωρημένο τραπεζικό σύστημα.

Και μόνο αυτοί οι δύο παράγοντες αρκούν για να σπείρουν πανικό στις Ευρωπαϊκές αγορές, ειδικά σήμερα που έχει ξεσπάσει ένας σιωπηρός παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος.

Οι συντηρητικοί κύκλοι πιέζουν από τώρα τον Mario Draghi στην ΕΚΤ να προχωρήσει σε αυξήσεις των επιτοκίων του Ευρώ, για να ξεκινήσει και στην Ευρώπη ο κύκλος της ποσοτικής σύσφιγξης.

Συνολικά στην Ευρώπη, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας διατηρείται σε ικανοποιητικά πλαίσια και ο πληθωρισμός, μολονότι δεν έχει πιάσει τον στόχο του 2%, παραμένει σήμερα στο 1,3% σε ετήσια βάση. Σίγουρα όμως κινείται ανοδικά.

Όταν αυξάνονται τα επιτόκια, το χρήμα γίνεται ακριβό και οι υπερ-δανεισμένες χώρες υποφέρουν.

Συνολικά η Ευρωπαϊκή Οικονομία ενδεχομένως να μην επηρεαστεί αρνητικά από το ακριβότερο χρήμα.

Οι «φτωχοί συγγενείς» με τα μεγάλα χρέη ωστόσο θα υποφέρουν….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ