Του Enrique Diaz-Alvarez

 

Ενώ το ευρώ, το δολάριο και η στερλίνα αποτυγχάνουν να κινηθούν πολύ το ένα έναντι του άλλου, τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών τράβηξαν και πάλι τα φώτα της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα.

Ειδικότερα, τα νομίσματα της Λατινικής Αμερικής πάτησαν περαιτέρω στις τρομερές επιδόσεις τους μέχρι στιγμής το 2023, ενισχυμένα από την επιστροφή της διάθεσης για ρίσκο στις χρηματοπιστωτικές αγορές, κάτι το οποίο ενισχύει γενικά τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου.

Η είδηση το Σαββατοκύριακο ότι η Σαουδική Αραβία επρόκειτο να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου, λογικά αναμένεται να ενισχύσει τη θετική τάση στις τιμές των εμπορευμάτων και να παράσχει περαιτέρω στήριξη στα νομίσματα των βασικών εμπορευμάτων.

Οι χαμένοι της εβδομάδας ήταν το ελβετικό φράγκο, καθώς η όρεξη για ασφαλή καταφύγια μειώνεται καθώς και η τουρκική λίρα, η οποία υποχωρεί ως απάντηση στον εκλογικό θρίαμβο του Ερντογάν και τις εξασθενημένες προοπτικές για επιστροφή στον οικονομικό ορθολογισμό.

Αυτή η εβδομάδα θα είναι ασυνήθιστα ήσυχη, με ελάχιστα μακροοικονομικά ή πολιτικά νέα που ενδέχεται να επηρεάσουν τις αγορές σε οποιονδήποτε από τους σημαντικότερους οικονομικούς τομείς.

Μια μικρή λίστα ομιλιών από στελέχη κεντρικών τραπεζών θα δώσουν κάποια βάση εστίασης στους διαχειριστές κεφαλαίων.

Σημαντικότερη από τις ομιλίες θα είναι της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λαγκάρντ και του μέλους με δικαίωμα ψήφου της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ Μέστερ.

 

Στερλίνα

 

Η δυσάρεστη έκπληξη της ανακοίνωσης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή πριν από δύο εβδομάδες συνεχίζει να υποστηρίζει τη στερλίνα, καθώς οι προσδοκίες για τα επιτόκια της Τράπεζας της Αγγλίας αυξάνονται.

Αυτή η τάση είναι ιδιαίτερα έντονη έναντι του ευρώ και έτσι η στερλίνα την περασμένη εβδομάδα έσπασε το υψηλό της χρονιάς έναντι του κοινού νομίσματος.

Με ελάχιστες ειδήσεις επιδραστικές στην αγορά ή ομιλία κεντρικού τραπεζίτη αυτή την εβδομάδα, η στερλίνα αναμένεται να αναζητήσει τις ειδήσεις αλλού.

 

Ευρώ

 

Οι πρώιμοι αριθμοί για τον πληθωρισμό τον Μάιο στην Ευρωζώνη περιέχουν τα πρώτα σημαντικά καλά νέα σε αυτό το μέτωπο εδώ και πολλούς μήνες.

Τόσο ο πληθωρισμός όσο και ο βασικός υποδείκτης μειώθηκαν σημαντικά περισσότερο από το αναμενόμενο.

Ο βασικός μειώθηκε από 5,6% σε 5,3% σε ετήσια βάση και πρόκειται για την πρώτη σημαντική υποχώρηση από υψηλά ρεκόρ.

Με επιτόκιο στο 3,25%, έπεσε κάτω από τον πυρήνα, η ΕΚΤ έχει ακόμα πολλή δουλειά να κάνει και τα επίπεδα πληθωρισμού στην ευρωζώνη παραμένουν απαράδεκτα υψηλά, αλλά φαίνεται ότι υπάρχει τουλάχιστον φως στο τέλος του τούνελ.

Το ευρώ ξεπέρασε τον αριθμό και την προσδοκώμενη πτώση των προσδοκιών για τα επιτόκια της ΕΚΤ, σε ένδειξη ότι το κοινό νόμισμα μπορεί να πλησιάζει σε κάποιο είδος πτωτικού βάθους.

 

Δολάριο ΗΠΑ

 

Η έκθεση του Μαΐου για την εργασία στις ΗΠΑ ήταν ισχυρή με όλους τους σωστούς τρόπους. Η δημιουργία θέσεων εργασίας συνεχίζει να είναι ακμαία και οι ΗΠΑ παραμένουν σε πλήρη απασχόληση.

Ωστόσο, αυτή η ισχύς προσελκύει τους εργαζόμενους στη δεξαμενή εργασίας και τα κέρδη των μισθών φαίνεται να μετριάζονται σιγά-σιγά.

Στο περιθώριο, αυτή η έκθεση μειώνει την πίεση στην Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ να προχωρήσει σε αυξήσεις ξανά στη συνεδρίασή της τον Ιούνιο, παρόλο που ένα κακό νούμερο πληθωρισμού την επόμενη εβδομάδα θα ανατρέψει ξανά όλες τις προσδοκίες. Ωστόσο, οι προσδοκίες για περικοπές συνεχίζουν να υποχωρούν και να μετατίθενται στο μέλλον.

Συνολικά, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ φαίνεται να είναι πιο κοντά στην επίτευξη μιας ομαλής “προσγείωσης” απ’ ό,τι έδειχνε πριν από λίγες μόλις εβδομάδες.

 

  • {O Enrique Diaz-Alvarez είναι Chief Risk Officer στην Ebury}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here