2019: Δανειστές και Δανειολήπτες στα χαρακώματα.

0

του Γιάννη Ρουκά

Το 2018 φεύγει και μας αφήνει αρκετά σοφότερους, σχετικά με την κατάσταση των Ελληνικών Τραπεζών αλλά και τους τρόπους που διαφαίνονται ότι θα χρησιμοποιήσουν για τη διαχείρηση του Κόκκινου Χαρτοφυλακίου τους.

Η εικόνα που έχουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο αρκεί για να κατανοήσουμε το μέγεθος του προβλήματος και την επιτακτική ανάγκη λύσης του από τη μια, αλλά και το ότι μάλλον αργήσαμε να το αντιμετωπίσουμε ενώ ασχολούμασταν με διαπραγματεύσεις περήφανα και μη. Έτσι λοιπόν, το 44,8% του χαρτοφυλακίου δανείων των Τραπεζών μας δεν εξυπηρετείται.

Οι συνέπειες, πολλές, σημαντικές, επίπονες. Για τις Τράπεζες και για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, τα Νοικοκυριά. Ακούγονται λύσεις τύπου αλά Ιταλικά, Κυπριακά, Πορτογαλικά. Όποια λύση κι αν εφαρμοστεί, οι Τράπεζες εδώ και λίγους μήνες έχουν δείξει τις προθέσεις τους.

Σε μια κίνηση αποκλειστικά δικης τους διάσωσης και μόνο, «αδιαφορώντας» για της όποιες επιπτώσεις στην Οικονομία, πουλάνε ή σχεδιάζουν να πουλήσουν μεγάλο κομμάτι των καθυστερούμενων δανείων τους από τη μια ή προχωράνε σε πλειστηριασμούς, κάτι που είναι και «μνημονιακή» υποχρέωση άλλωστε διότι και οι δανειστές κουράστηκαν με την αναποτελεσματικότητα τους στην διαχείρηση των δανείων αυτών.

Σίγουρα, οι Τράπεζες είναι η «καρδιά» της Οικονομίας που τροφοδοτεί με το απαραίτητο αίμα, χρήμα τις επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά, για επενδύσεις. Εάν δεν είναι καλά η καρδιά, δεν μπορεί να διοχετεύσει αίμα στο υπόλοιπο σώμα. Και το σώμα όμως πρέπει να υπάρχει για να δεχτεί το αίμα.

Επιπρόσθετα, από τα στοιχεία της ΤτΕ γίνεται κατανοητό ότι έχουμε μια απίστευτη συγκέντρωση σε όλους σχεδόν τους Κλάδους της Οικονομίας, λιγότεροι μικροί, πιο ισχυροί Μεγάλοι δηλαδή.

Ίσως το μοντέλο με τις «άπειρες» μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες να μην ήταν τόσο πετυχημένο τα τελευταία 40 χρόνια στη Χώρα μας, αλλά Διεθνώς, αυτοί που φέρνουν την Ανάπτυξη στις Χώρες, είναι η Μεσαία Τάξη, οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις που θέλουν να αναπτυχθούν, να πάρουν «μια γεύση» από το επίπεδο των Μεγάλων.

  • Το 2019 λοιπόν, είναι πλέον βέβαιο, ότι οι ΜΜΕ της Χώρας μας αλλά και οι Ελεύθεροι Επαγγελματίες και Νοικοκυριά, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι όλοι, ψύχραιμα, να αντιμετωπίσουν, διαπραγματευτούν, αναδιαρθρώσουν, τα δανειακά τους χαρτοφυλάκια (κόκκινα και μη), για να μπορέσουν να πορευτούν στην επόμενη πενταετία τουλάχιστον, ελπίζοντας να μη γίνουν πραγματικότητα οι προβλέψεις των διαφόρων gurus διεθνους αλλά και εσωτερικής προέλευσης, ότι είναι ante portas, μια νεα Κρίση, η οποία εάν έρθει δεν θα πρέπει να μας βρει πάλι αδύναμους και απροετοίμαστους.

Με την ευχή το 2019, να είναι μια καλύτερη χρονιά για όλους μας, σε όλα τα επίπεδα, αν και χρονιά εκλογών, πολλαπλών, για μας, αφήνουμε πίσω μας ένα πολύ ενδιαφέρον και διδακτικό 2018.

Καλή Χρονιά!!

{Ο κ. Ιωαννης Γ. Ρουκάς είναι Οικονομολογος Προεδρος της Ομαδος Διοικησης του Ελληνικου Ινστιτουτου Οικονομικής Διοίκησης της ΕΕΔΕ – Μακεδονίας}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ