Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου για την αγορά των Α/Κ,

Σημαντικές αντοχές υπέδειξε το Ενεργητικό της αγοράς των Αμοιβαίων Κεφαλαίων, σε μία εβδομάδα έντονων χρηματιστηριακών αναταράξεων, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν αρνητικά στα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, ο οποίος ήταν πιο υψηλός από ότι αναμενόταν και είχε ως αποτέλεσμα την μείωση του βαθμού αισιοδοξίας, για μία λιγότερο επιθετική επιτοκιακή  πολιτική από την Αμερικάνικη κεντρική τράπεζα.

Πράγματι, οι αντοχές αυτές μεταφράστηκαν σε μικρή άνοδο του Ενεργητικού κατά 0,28% (περί των 29,546 εκατ. €), που το  διαμόρφωσαν στα 10,418 δις €.

Η ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης προήλθε, κατά το ήμισυ, από τις θετικές αποδόσεις κατηγοριών Α/Κ με υψηλό μερίδιο αγοράς και από την επενδυτική διάθεση των μεριδιούχων για τοποθετήσεις, που οδήγησαν σε εισροές αξίας 15,332 εκατ. €.

Θα τονίσουμε, για ακόμη μία φορά, την υπέρμετρη φετινή ψυχραιμία των μεριδιούχων, οι οποίοι παρά την καθημερινή ροή αρνητικών ειδήσεων, όχι μόνον δεν προβαίνουν σε εξαγορές, αλλά αντιθέτως κινούνται με συνεχιζόμενες αγορές μεριδίων.

Αν μη τι άλλο, αυτή η συμπεριφορά μόνον αισιοδοξία μπορεί να μας γεμίζει για το μέλλον του Θεσμού των Α/Κ. Θα δούμε…

Το πρόσημο της μέσης απόδοσης του συνόλου της αγοράς κινήθηκε οριακά πτωτικά -0,08%, με 7 κατηγορίες να καταγράφουν κέρδη και 11 ζημιές.

Σε μέση θετική απόδοση ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με 2,36%, τα Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 1,01% και τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 0,74%. Στον αντίποδα, στις υψηλότερες μέσες απώλειες καθαρών τιμών υπέπεσαν τα Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με -2,16%, τα Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυγμένων Χωρών με -1,31% (με την τιμή του Αμερικάνικου 10ετές ομολόγου να κυμαίνεται στο 3,412, προσεγγίζοντας και πάλι τα υψηλά που είχε καταγράψει στα μέσα Ιουνίου) και τα Funds of Funds Ομολογιακά με -1,02%.

Η κινητικότητα των μεριδιούχων ήταν ικανοποιητική, οπότε είχαμε μία εβδομάδα με ‘ανεκτή’ αξία συναλλαγών.

Από τις 18 κατηγορίες, οι 10 σημείωσαν αρνητικό ισοζύγιο συναλλαγών, οι 6 θετικό και σε 2 υπήρξε μηδενικό ενδιαφέρον (Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών, Μετοχικά Α/Κ Δείκτη).

Ο μεγαλύτερος όγκος εκροών έλαβε χώρα στα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 2,913 εκατ. €, στα Funds of Funds Μικτά με 2,879 εκατ. € και στα Funds of Funds Μετοχικά με 1,907 εκατ. €.

Τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας, δυστυχώς, παραμένουν στον ‘αστερισμό” των εκροών, με νέα αρνητικά αξία συναλλαγών 1,028 εκατ. €.

Σε αντιδιαστολή, τα Μικτά Α/Κ, με 15,211 εκατ. €, ήταν η κατηγορία με τις υψηλότερες εισροές. Ακολούθησαν τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 8,779 εκατ. € και, σε απόσταση, τα Ομολογιακά Α/Κ μη Κρατικά Επενδυτικής Διαβάθμισης με 1,377 εκατ. €.

  • Από την έναρξη του έτους, οι απώλειες του Ενεργητικού ανέρχονται σε -6,36%, αγγίζοντας τα 707,185 εκατ. €. Οι απώλειες αυτές οφείλονται εξ ολοκλήρου στις αρνητικές αποδόσεις, καθώς η αγορά συνεχίζει με θετικό τελικό ισοζύγιο  εισροών/εκροών, αξίας 175,887 εκατ. €.

Το μεγαλύτερο κομμάτι των εισροών αυτών ανήκει στα Μικτά Α/Κ με 311,845 εκατ. €, στα Funds of Funds Μικτά με 86,573 εκατ. €, στα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με 52,033 εκατ. € και στα Funds of Funds Μετοχικά με 50,688 εκατ. €.

Αντιθέτως, οι εντονότερες εκροές έχουν συμβεί σε κατηγορίες που δραστηριοποιούνται άμεσα σε Ελληνικούς τίτλους:  στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 206,283 εκατ. € και στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 41,736 εκατ. € (συν 12,545 εκατ. € στα Μετοχικά Α/Κ Δείκτη).

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ  ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ  ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ