Η ζωή μας φθήνυνε, οι αξίες κατέρρευσαν, τα προϊόντα ακρίβυναν…

0

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Η συντριπτική πλειοψηφία των σκανδάλων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τα τελευταία 4-5 χρόνια στη χώρα μας, είναι «φτηνά».

Οι υποθέσεις διαφθοράς, χρηματισμού, ευνοιοκρατίας και νεποτισμού, ιστορίες που καταρρακώνουν την ηθική υπόσταση και δολοφονούν τις συνειδήσεις των πρωταγωνιστών, αφορούν μερικές εκατοντάδες ή έστω μερικές χιλιάδες ευρώ.

Οι Έλληνες, τα τελευταία χρόνια παρανομούν για λίγα αλλά πληρώνουν πανάκριβα τις συνέπειες της συνειδητής παραβατικότητάς τους, ως σύνολο.

  • Στους εργασιακούς χώρους παρατηρούνται κακές και ανήθικες συμπεριφορές με ευτελές πραγματικό αντίτιμο.
  • Στους κοινωνικούς φορείς τα φαινόμενα διαφθοράς αφορούν ασήμαντα ωφελήματα.
  • Στην πολιτική, όλα τα προηγούμενα γιγαντώνονται, πολλαπλασιάζονται, προσβάλλουν το σύνολο του λαού.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην οικονομία.

Είναι αλήθεια ότι όταν η Ελλάδα μπήκε στα μνημόνια έπρεπε να βγει γρήγορα και βίαια από την περίοδο της υπερβολής και της επίπλαστης αφθονίας.

Τα εισοδήματα των Ελλήνων μειώθηκαν, οι περιουσίες απαξιώθηκαν, τα όνειρα φθήνυναν.

Αντιθέτως η ζωή μας ακρίβυνε. Το κόστος συντήρησης κάθε περιουσιακού στοιχείου εκτινάχθηκε στα ύψη. Επιβλήθηκαν παράλογοι φόροι, ο ΦΠΑ είναι ο υψηλότερος στην Ευρώπη, οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης απλώθηκαν σε κάθε φυσιολογική δραστηριότητα.

  • Η Ελλάδα είναι η ακριβότερη χώρα στην ΕΕ των 28 στο κόστος παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και εξοπλισμού.
  • Τα τρόφιμα στην Ελλάδα σήμερα, 10 ολόκληρα χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης, είναι κατά 5,2% ακριβότερα σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όταν σε Πορτογαλία, Ισπανία οι τιμές βρίσκονται στο 97,7%, 95,9% του μέσου όρου ΕΕ.
  • Ακόμη και στη Γερμανία οι τιμές των βασικών αγαθών είναι χαμηλότερες από την Ελλάδα.

Από την άλλη πλευρά, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα σε μονάδες αγοραστικής δύναμης υπολειπόταν το 2018 του μέσου κοινοτικού όρου κατά 32%.

Τα τελευταία 5 χρόνια, στον βωμό των υπερ-πλεονασμάτων -αυτών που κανείς δεν ζήτησε αλλά η κυβέρνηση επέβαλε μόνο και μόνο για να έχει τη δυνατότητα να μοιράζει ψηφοθηρικά επιδόματα και εξυπηρετήσεις- οδήγησε τα φτωχότερα νοικοκυριά στην οικονομική καταστροφή.

  • Οι φτωχότεροι Έλληνες δαπανούν σήμερα μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους σε είδη πρώτης ανάγκης από κάθε άλλο Ευρωπαίο της ίδιας οικονομικής επιφάνειας.

Αυτός είναι ο λόγος που οι συνειδήσεις ελαστικοποιήθηκαν και οι ηθικές αξίες τραυματίστηκαν ανεπανόρθωτα…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here