Σε κλίμα πανηγυρικό χθες πραγματοποιήθηκε το πέρασμα στη νέα εποχή ανάπτυξης για την AEGEAN,  σε μία εκδήλωση στην τεχνική βάση του ομίλου στο Ελ. Βενιζέλος όπου το «παρών» έδωσε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μία κίνηση με πολιτική σημασία, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και ο ίδιος θέλοντας να τονίσει προς τα έξω την έμφαση που δίνει η κυβέρνηση στον τομέα των επενδύσεων, πολύ δε περισσότερο όταν αυτές είναι κάποιων… δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αρκεί να αναφερθεί ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στην Ελλάδα, ύψους 2,5-3 δισ. δολαρίων σε τιμές αγοράς (6-6,5 δισ. δολάρια σε τιμές καταλόγου), ενώ με αφετηρία το 2020 και σε βάθος 6ετίας, η AEGEAN θα επενδύει 500 εκατ. δολάρια το χρόνο σε επέκταση και εκσυγχρονισμό του στόλου της.

Ακριβώς αυτά τα μεγέθη δικαιολογούν και το εύλογο αίτημα- «παράκληση» όπως ανέφερε χθές ο πρόεδρος του ομίλου κ. Ευτύχης Βασιλάκης προς το κυβερνητικό Επιτελείο να στηριχθεί ο κλάδος των αερομεταφορών στη χώρα μας. Ο ίδιος άλλωστε δεν έχει πάψει τα τελευταία χρόνια να  επαναλαμβάνει ότι κάνει μεγάλη ζημιά στην αγορά η υπερφορολόγηση, όταν σε σχέση με την προ κρίσης περίοδο ο συντελεστής ΦΠΑ έχει σχεδόν τριπλασιαστεί στις μεταφορές. Χθές ο κ. Βασιλάκης τόνισε ότι ο κλάδος συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη του τουρισμού, στην εσωτερική μετακίνηση, αλλά επιπλέον και στην ελληνική οικονομία. «Κατά τη διάρκεια της κρίσης, η σταδιακή παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων δημιούργησε το πλαίσιο για να βελτιωθεί η βάση των υποδομών. Ωστόσο, οι λοιπές δραστηριότητες σε σχέση με τις ρυθμίσεις στη λειτουργία, την αεροναυτιλία κ.τ.λ. έμειναν πίσω. Η παράκλησή μας είναι κ. Πρωθυπουργέ η τάση αυτή της στήριξης της αερομεταφοράς να υποστηριχθεί και αυτό δεν είναι θέμα εξεύρεσης κονδυλίων γιατί ουσιαστικά η χρηματοδότηση γίνεται από τον ίδιο τον κλάδο και τους επιβάτες».

Τη συμβολή του κλάδου και της ίδιας της Aegean, η οποία μάλιστα, όπως ανέφερε έχει πλέον χαρακτηριστικά «εθνικού αερομεταφορέα», παραδέχθηκε και ο Πρωθυπουργός, ο οποίος δήλωσε ότι «εφόσον υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος, θα υπάρξουν και κινήσεις για τη μείωση του ΦΠΑ». Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε επίσης ότι γνωρίζει ότι θα πρέπει να γίνουν βήματα στην εξυπηρέτηση της αεροπορίας και πρέπει να αντιμετωπιστούν σημαντικά ζητήματα όπως για παράδειγμα οι καθυστερήσεις των πτήσεων ή θέματα αεροναυτιλίας.

Σημειωτέον ότι έως τον Ιούλιο του 2020, η AEGEAN αναμένεται να παραλάβει συνολικά 6 νέα αεροσκάφη για να συμπληρώσουν ένα στόλο 65 αεροσκαφών, προσθέτοντας 1,5 εκατ. θέσεις (19  εκατ. θέσεις συνολικά στο έτος) και υποστηρίζοντας την ανάπτυξη του δικτύου της σε συνολικά 155 προορισμούς και 44 χώρες για το 2020. Η εταιρεία πρόκειται να παραλάβει κατ’ ελάχιστο 46 νέα αεροσκάφη της οικογένειας Α320neo και Α321neo, έως το 2025, με δυνατότητα προσθήκης 12 επιπλέον (έως 58 αεροσκάφη), ενώ τα νέα αεροσκάφη θα ξεκινήσουν τις πτήσεις τους εντός του Φεβρουαρίου, με το πρώτο να εκτελεί το πρώτο δρομολόγιο Αθήνα- Μόναχο την Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2020.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here