Τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο στην τρέχουσα συγκυρία παρουσίασε στον σύντομο θεσμικό χαιρετισμό που απηύθυνε κατά τη διάρκεια των Coffee Business Awards 2020 ο κ. Γιάννος Β. Μπενόπουλος ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ.

Ο κ. Μπενόπουλος αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές, περιέγραψε τις αρμοδιότητες και τους σκοπούς της Ένωσης. Όπως είπε η ΕΕΚ ιδρύθηκε το 2017, έχει 24 μέλη και επιδιώκει τη θεσμική προώθηση των θέσεων και των προτάσεων των επαγγελματιών της Ελλάδας. Θέλει να καταστεί όπως είπε “συνομιλητής με την πολιτεία”. Πρόσφατα, είπε ο κ. Μπενόπουλος, η ΕΕΚ έγινε μέλος της Εuropean  Coffee Federation. O πρόεδρος της Ένωσης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προέταξε το πάγιο αίτημα για την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που επιβαρύνει με 120 εκατ. ετησίως τους καταναλωτές και προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία των επιχειρήσεων ενώ έχει διαπιστωθεί ότι δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, όπως δήλωσε. Χαρακτήρισε επιτυχία το γεγονός ότι  τα ελληνικά προϊόντα καφέ εντάχθηκαν στα προϊόντα που ελέγχονται και είπε ότι οι συστηματικοί έλεγχοι στα σημεία εισόδου είναι ο μόνος τρόπος περιορισμού του λαθρεμπορίου, καθώς δεν υπάρχουν ηλεκτρονικοί έλεγχοι.

Ο κ. Μπενόπουλος τόνισε πως η κατάσταση δεν είναι ευχάριστη, ιδιαίτερα για τον κόσμο της εστίασης, καθώς σταμάτησε στην πραξη η λειτουργία όλη της προμηθευτικής αλυσίδας. Η κατανάλωση εκτός σπιτιού έχει πέσει κατά 70% είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις καφέ έχουν κάνει σημαντικές επενδυσεις σε πάγιο εξοπλισμό και πλέον είναι εκτεθειμένες σε επενδύσεις που δεν αποδίδουν.

Καταλήγοντας ο κ. Μπενόπουλος έδωσε έμφαση στην ανθρώπινη ζωή ως το υπέρτατο αγαθό που πρέπει να προστατευθεί. Πρόσθεσε ότι παράλληλα πρέπει να βρεθούν έξυπνα μέτρα και λύσεις για να προστατευθεί και η υγεία των επιχειρήσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here