Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον περασμένο μήνα στο υψηλότερο των 40 ετών, εντείνοντας την πίεση στους καταναλωτές την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Αγγλίας.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή σημείωσε άνοδο 10,1% τον Ιούλιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος μετά από άνοδο 9,4% τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Οι οικονομολόγοι περίμεναν μέτρηση στο 9,8%.

Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει στείλει σήμα ότι είναι έτοιμη να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια και οι υποψήφιοι που επιδιώκουν να αντικαταστήσουν τον Μπόρις Τζόνσον ως πρωθυπουργό υπόσχονται περαιτέρω βοήθεια σε όσους αγωνίζονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.

Οι οικονομολόγοι γίνονται όλο και πιο απαισιόδοξοι για το Ηνωμένο Βασίλειο, με τον κίνδυνο ύφεσης να θεωρείται πλέον πολύ πιο πιθανός λόγω των αυξανόμενων πιέσεων στο κόστος. Η BOE αναμένει ότι η ύφεση θα ξεκινήσει το τέταρτο τρίμηνο.

Η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει το 13% αργότερα φέτος, όταν οι ρυθμιστικές αρχές επιτρέψουν να αυξηθούν ξανά οι λογαριασμοί ενέργειας. Αυτό θα σήμαινε τη χειρότερη μέτρηση από τον Σεπτέμβριο του 1980, όταν η κυβέρνηση της Μάργκαρετ Θάτσερ αγωνίστηκε να θέσει υπό έλεγχο ένα σπιράλ αυξήσεων μισθών-τιμών.

Οι πραγματικοί μισθοί προσαρμοσμένοι στον πληθωρισμό μειώθηκαν κατά 3% τους τρεις μήνες μέχρι τον Ιούνιο, ο πιο απότομος ρυθμός από τότε που ξεκίνησε η μέτρηση, το 2001. Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 160.000 το δεύτερο τρίμηνο, 46% λιγότερο από το αμέσως προηγούμενο.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Nadhim Zahawi δήλωσε την Τετάρτη ότι ο έλεγχος του πληθωρισμού είναι η κορυφαία του προτεραιότητα, μετά τα τα τελευταία στοιχεία που έδειξαν ότι οι τιμές αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό από το 1982, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

“Καταλαβαίνω ότι οι καιροί είναι δύσκολοι και οι άνθρωποι ανησυχούν για τις αυξήσεις των τιμών που αντιμετωπίζουν οι χώρες σε όλο τον κόσμο”, ανέφερε σε δήλωσή του.

“Το να θέσω τον πληθωρισμό υπό έλεγχο είναι η κορυφαία μου προτεραιότητα και αναλαμβάνουμε δράση μέσω ισχυρής, ανεξάρτητης νομισματικής πολιτικής, υπεύθυνων αποφάσεων για τη φορολογία και τις δαπάνες και μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανάπτυξης”, πρόσθεσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here