Η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν αποφάσισε να ηγηθεί μιας παγκόσμιας προσπάθειας για την θέσπιση ενός ενιαίου φορολογικού πλαισίου για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Μιλώντας στο Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων του Σικάγο, η Janet Yellen εξήγησε ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει παγκόσμια συνεργασία με στόχο την επιβολή ενός διεθνούς φορολογικού συντελεστή που θα ισχύει για τις πολυεθνικές εταιρείες, ανεξάρτητα από τον τόπο στον οποίο βρίσκονται τα κεντρικά τους γραφεία.
Πρέπει να μπει τέλος σε μια «30ετή κούρσα προς τα κάτω», σημείωσε η κα. Γέλεν, αναφερόμενη στις χώρες οι οποίες προσπαθούν να μειώσουν τους φορολογικούς συντελεστές χαμηλότερα από τις άλλες για να προσελκύσουν επιχειρήσεις.
  • «Ο ανταγωνισμός αφορά κάτι περισσότερο από το πως τα πηγαίνουν οι εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ σε σχέση με άλλες εταιρείες στις διεθνείς προσφορές για εξαγορές και συγχωνεύσεις» 
  • «Αφορά επίσης το να διασφαλιστεί ότι η κυβερνήσεις έχουν σταθερά φορολογικά συστήματα για να αντλούν επαρκή έσοδα για επενδύσεις σε απαραίτητα δημόσια αγαθά και να ανταποκρίνονται σε κρίσεις, και ότι όλοι οι πολίτες μοιράζονται με ακριβοδίκαιο τρόπο το βάρος της χρηματοδότησης της κυβέρνησης» .
  • «Τα τελευταία τέσσερα χρόνια είδαμε από πρώτο χέρι τι συμβαίνει όταν η Αμερική αποστασιοποιείται από το διεθνές στερέωμα».
  • «Το η Αμερική πρώτα δεν πρέπει να σημαίνει η Αμερική μόνη» .

Η Janet Yellen υπογράμμισε επίσης τις προτεραιότητες της για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, τον περιορισμό της παγκόσμιας φτώχειας και την ανάληψη ηγετικού ρόλου από τις ΗΠΑ για την έξοδο της υφηλίου από την πανδημία.

  • Παράλληλα κάλεσε τις κυβερνήσεις άλλων χωρών να μην αποσύρουν γρήγορα τη δημοσιονομική στήριξη και προειδοποίησε για ενίσχυση των διεθνών ανισορροπιών αν κάποιες χώρες συσφίξουν τη δημοσιονομική πολιτική προτού τελειώσει η κρίση.
  • Ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, εργάζεται για την ανάπτυξη μιας νέας διεθνούς φορολογικής αρχιτεκτονικής η οποία θα περιλαμβάνει και ένα ελάχιστο παγκόσμιο φορολογικό συντελεστή για τις πολυεθνικές εταιρείες στο πλαίσιο των προσπαθειών για την καταπολέμηση της μεταφοράς κερδών και της διάβρωσης της φορολογικής βάσης.

Η κα. Γέλεν σημείωσε ότι εργάζεται με τους ομολόγους της στη G20 για αλλαγές στο παγκόσμιο φορολογικό σύστημα οι οποίες θα βοηθούσαν να εμποδιστεί η μεταφορά κερδών σε φορολογικούς παραδείσους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here