Η δημόσια συζήτηση άναψε και όλα δείχνουν ότι δεν αποτελεί μόνο μια αφηρημένη καταγραφή απόψεων, αλλά μάλλον μια δρομολογημένη παγκόσμια φορολογική παρέμβαση…

Γερμανία και Γαλλία έσπευσαν να υιοθετήσουν την υπόσχεση της υπουργού των Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν για συνεργασία σε έναν ελάχιστο εταιρικό φόρο, προκειμένου να υλοποιηθεί μία σημαντική συμφωνία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στον αντίποδα, η Ιρλανδία, που έχει χαμηλή φορολογία, εκφράζει τις επιφυλάξεις της.

  • Στο παρασκήνιο, οι διαπραγματευτές αγωνίζονται για να συμφωνήσουν στο ελάχιστο επίπεδο ενός εταιρικού φόρου μέχρι τα μέσα της χρονιάς.

Η Janet Yellen  επιβεβαίωσε ότι εργάζεται για να συμφωνήσει με τους ομολόγους της σε ένα ελάχιστο επίπεδο φορολόγησης των εταιριών πριν από τη διεξαγωγή της διάσκεψης της G20 αυτή την εβδομάδα.

  • «Είμαι θετικός ότι με αυτή την πρωτοβουλία για τη φορολογία των εταιριών θα καταφέρουμε να βάλουμε τέλος σε έναν παγκόσμιο ανταγωνισμό για χαμηλότερο επίπεδο φορολογίας», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, που υποστηρίζει σταθερά την αναφερόμενη πρωτοβουλία.

Ο Γερμανός πολιτικός δήλωσε ότι η οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει κανόνες για τη φορολογία της διασυνοριακής εμπορικής δραστηριότητας των γιγάντων της ψηφιακής τεχνολογίας, που αποτελούν το δεύτερο πεδίο ενδιαφέροντος, στις συνομιλίες διεθνούς φορολογίας που διεξάγονται στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Ο Γάλλος υπουργός των Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ ο οποίος συγκρούστηκε με την κυβέρνηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τη διεθνή φορολογία, δήλωσε ότι καλωσορίζει τη δέσμευση της Γέλεν.

Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Πασκάλ Ντόναχιου εξέφρασε ανησυχίες για πώς ένας ελάχιστος παγκόσμιος εταιρικός φόρος θα επηρεάσει μία μικρότερη οικονομία, όπως αυτή της Ιρλανδίας. Ωστόσο ο ίδιος, παραδέχτηκε:

  • «Οι καταλύτες αυτής της αλλαγής έχουν ενισχυθεί στον υπερθετικό βαθμό από τις συνέπειες της πανδημίας, καθώς οι μεγάλες οικονομίες, σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν επικεντρώσει τώρα την προσοχή τους, στο πως μπορούν να αυξήσουν τα φορολογικά τους έσοδα για τα επόμενα χρόνια».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here