Διαφορετική άποψη για την προστασία των μεγάλων καταθετών φαίνεται ότι έχει η υπουργός Οικονομικών και πρώην κεντρική τραπεζίτης Τζάνετ Γέλεν ή θέλει να στείλει ένα σκληρό μήνυμα υποσκελίζοντας τον σημερινό πρόεδρο της Fed Τζερόμ Πάουελ.

  • Τα σπασμένα πληρώνει ήδη η Wall Street.
Η Υπουργός Οικονομικών των Η.Π.Α. Τζάνετ Γέλεν

Με μία άγαρμπη μεγάλη βουτιά, υποδέχθηκε η Wall Street τις δηλώσεις της Γέλεν η οποία δήλωσε ότι μία γενική επέκταση προστασίας όλων των καταθέσεων δεν εξετάζεται.

Οι δηλώσεις που ήταν εντελώς άκαιρες, ήρθαν μετά τη συνέντευξη του Πάουελ που αύξησε 0,25% τα επιτόκια αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει μία επιπλέον αύξηση 0,25% φέτος πριν το στοπ.

Παρόλα αυτά η αγορά αντιδρούσε καλά.

Οι μεγάλοι παίκτες της Wall Street ήταν προετοιμασμένοι και παγίδευσαν τους short, οδηγώντας πρώτα τις αγορές απότομα κάτω πριν τις δηλώσεις Πάουελ, σκούπισαν τους τίτλους και τους οδήγησαν ψηλότερα.

Στη συνέχεια βγήκε η Janet Yellen, υποσκέλισε τον Jerome Powell, έκανε τη δήλωση ότι “δεν τους καλύπτουμε όλους” κι έγινε χαμός.

Από πορεία σε άνοδο, όλοι οι δείκτες γύρισαν σε πτώση από -1,60% έως 1,65% για τον S&P 500, με τον Dow να χάνει 500 μονάδες.

Ο χρυσός έκλεισε με άνοδο 1,66% στα 1973 δολάρια η ουγκιά, το πετρέλαιο παραμένει κάτω από τα 70 δολάρια και η αγορά διαμαρτύρεται ότι η FED εστιάζει σε σύσφιξη όταν οι τιμές είναι ήδη στα επίπεδα του 2007.

Δεν σχολιάστηκε αν υπάρχει κόντρα ή διαφωνία μεταξύ τους αλλά η δήλωση τορπίλισε την απόπειρα να ηρεμήσει η Wall Street.

  • Τελικά στη Wall Street, χθες, ο Dow Jones υποχώρησε -1,63% ή 530 μονάδες στις 32.030,
  • Ο S&P 500 σημείωσε πτώση -1,65% στις 3.936 μονάδες
  • Ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -1,60% στις 11.669 μονάδες.

 

ΝΑΚ