Μέχρι και 12% χαμηλότερα ξεκινούν σήμερα οι χρηματιστηριακές τιμές για το φυσικό αέριο, ενώ υποχώρησαν ελαφρώς και οι τιμές για το αργό πετρέλαιο brent. Αυξήθηκαν τα ενεργειακά αποθέματα στις ΗΠΑ και μειώθηκαν έως και 10% οι τιμές ενέργειας στη Γερμανία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή στην Gazprom την Τετάρτη να αυξήσει τα φορτία φυσικού αερίου προς την Ευρώπη για να γεμίσουν οι αποθηκευτικοί χώροι, από τις 8 Νοεμβρίου δηλαδή μία μέρα μετά την ολοκλήρωση της ίδια διαδικασίας για τη Ρωσία. Αυτό θα βοηθήσει στην άμβλυνση της σφιχτής προσφοράς, είπε.

Επιπλέον, οι ροές φυσικού αερίου από τη Νορβηγία αυξήθηκαν, με την κορυφαία σε πωλήσεις Equinor ASA να υπόσχεται να ενισχύσει τις εξαγωγές.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ρητορική του Πούτιν βοηθάει να μειωθούν οι τιμές βραχυπρόθεσμα, με αξιωματούχους στην ΕΕ να κατηγορούν τη χώρα ότι χρησιμοποιεί τον ενεργειακό εφοδιασμό ως πολιτικό εργαλείο, κάτι που η Ρωσία έχει επανειλημμένα αρνηθεί.

Αν και η τιμή για το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο, που είναι δείκτης αναφοράς, έχει μειωθεί κατά το ήμισυ από τα ρεκόρ που έσπαγε νωρίτερα τον Οκτώβριο, εξακολουθεί να υπάρχει ανησυχία ότι οι τιμές θα μπορούσαν να εκτιναχθούν ξανά σε περίπτωση κρύου χειμώνα, καθώς οι προμήθειες από τη Ρωσία παραμένουν περιορισμένες και ο ανταγωνισμός με την Ασία για φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι έντονος.

Το επίκεντρο της Ρωσίας στην ανοικοδόμηση των εγχώριων αποθεμάτων φυσικού αερίου που εξαντλήθηκαν από έναν βαρύ χειμώνα, σε συνδυασμό με τα χαμηλά ποσοστά αποθήκευσης στις εγκαταστάσεις της Gazprom στην Ευρωπαϊκή Ενωση, έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία για την αγορά της ευρωπαϊκής ηπείρου, που παλεύει με την ενεργειακή πίεση. Η Ευρώπη ξεκίνησε την περίοδο θέρμανσης με τα πιο χαμηλά αποθέματα της τελευταίας δεκαετίας.

Οι γερμανικές τιμές ενέργειας για τον επόμενο μήνα και το πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς υποχώρησαν κατά 10%, φτάνοντας στο πιο χαμηλό σημείο από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Οι τιμές για δικαιώματα εκπομπών άνθρακα μειώθηκαν επίσης, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση της τελευταίας εβδομάδας.

Την ίδια ώρα, η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ ανέφερε την Πέμπτη ότι τα αποθέματα των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 87 δισ. κυβικά πόδια,  την εβδομάδα που έληξε στις 22 Οκτωβρίου. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 90 δισ. κυβικών ποδών.

Το φυσικό αέριο παράδοσης Δεκεμβρίου έχασε έτσι 42 σεντς ή 6,7%, στα 5,782 δολ. ανά εκατομμύριο βρετανικών θερμικών μονάδων, στο χαμηλότερο κλείσιμό του εδώ και δύο εβδομάδες, σύμφωνα με στοιχεία του δικτύου Dow Jones.

Όσον αφορά το Ιράν και την επίδρασή του στην αγορά πετρελαίου, εκτιμάται ότι μια πιθανή συμφωνία για άρση κυρώσεων κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας μπορεί να φέρει μεγάλες ποσότητες ιρανικού αργού στη διεθνή αγορά, που πιθανόν να μπορούσαν να καλύψουν ολόκληρο το σημερινό έλλειμμα προσφοράς “μαύρου χρυσού”.

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Δεκεμβρίου, υποχώρησε κατά 26 σεντς ή 0,3%, κλείνοντας στα 84,32 δολ. το βαρέλι, ενώ, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Δεκεμβρίου, κέρδισε 15 σεντς ή 0,2%, στα 82,81 δολ. το βαρέλι.

Τα χθεσινά στοιχεία στις ΗΠΑ, τα οποία έδειξαν αύξηση των αποθεμάτων αργού κατά 4,3 εκατ. βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα, βοήθησαν στην αποκλιμάκωση των τιμών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here