Του Χρήστου Ν. Κώνστα

Ο πληθωρισμός είναι σαν τον σκορπιό…Σε δαγκώνει και μετά πεθαίνει…

Η ξαφνική και αναίτια άνοδος των τιμών, σε κάποιο σημείο αρχίζει να σκοτώνει τη ζήτηση.

‘Όταν δεν υπάρχει ζήτηση δεν υπάρχει πλέον άνοδος τιμών…

Στο μεταξύ όμως πολλές αξίες θα έχουν καταστραφεί…

Oι κεντρικοί τραπεζίτες ανησυχούν πλέον για την παγκόσμια έκρηξη ακρίβειας.

Συμφωνούν όλοι ότι έχουμε έναν πληθωρισμό κόστους που οφείλεται σε συγκυριακούς παράγοντες, ωστόσο ένα μεγάλο μέρος αυτών των αυξήσεων ήρθε για να μείνει.

Αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών, αντίστοιχη της ανόδου άρα ο πληθωρισμός είναι πλέον ένα ακόμη θέμα στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Προφανώς τα ίδια (και χειρότερα) ισχύουν και στην Ελλάδα…

Ακούσαμε χθες την επικεφαλής της τράπεζας Christine Lagarde να υπογραμμίζει πως η ΕΚΤ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα ώστε το ποσοστό του πληθωρισμού να μειωθεί στο 2%.

Η Φρανκφούρτη δεν συμμερίζεται την άποψη που εκφράζεται από πολλούς «ιέρακες» για την ανάγκη αύξησης επιτοκίων νωρίτερα όσων προβλέπονται στον αρχικό σχεδιασμό της ΕΚΤ.

Το σημαντικό είναι ότι οι Ευρωπαίοι κεντρικοί τραπεζίτες προβλέπουν περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού βραχυπρόθεσμα εντός του 2021.  Πιστεύουν ότι η αύξηση είναι παροδική και πως κατά την διάρκεια του επόμενου έτους, ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει, με αργότερους όμως ρυθμούς από τις αρχικές εκτιμήσεις των ευρωπαϊκών αρχών.

Με απλά λόγια:

Στα επόμενα χρόνια πρέπει να μάθουμε να ζούμε με μια συστηματική, σταθερή αύξηση των τιμών όλων των αγαθών και υπηρεσιών.

Αν θα καταφέρουν να χαλιναγωγήσουν οι κεντρικοί τραπεζίτες αυτή την αύξηση στα επίπεδα του 2% και πόσο καιρό, παραμένει ζητούμενο…

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ