Νέα ιστορικά ρεκόρ σημειώθηκαν στη Wall Street με τους δύο εκ των τριών βασικών χρηματιστηριακών δεικτών S&P 500 και Nasdaq να σκαρφαλώνουν σε νέα υψηλά, χάρη στα καλύτερα των αναμενομένων εταιρικά αποτελέσματα και παρά την μικρότερη του αναμενομένου άνοδο του ΑΕΠ των ΗΠΑ στο τρίτο τρίμηνο.

Ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 239,79 μονάδες ή 0,68%, στις 35,730, 48 μονάδες, με τον ευρύτερο S&P 500 να ενισχύεται κατά 44,74 μονάδες ή 0,98%, στις 4.596,42 μονάδες και τον τεχνολογικό Nasdaq να καταγράφει κέρδη 212,3 μονάδων ή 1,39%, στις 15.448,10.

Στο μεταξύ και ο Dow Jones βρίσκεται κοντά σε επίπεδα ιστορικού ρεκόρ.

Ισχυρά κέρδη και αισιόδοξες προοπτικές εμφάνισε η Ford ενώ η Apple παρουσίασε κέρδη εντός των προβλέψεων και αυξημένα έσοδα 29%. Με βάση τα προβλήματα εφοδιασμού, τα κέρδη και των δύο εταιριών είναι καλά.

Στα μακροοικονομικά το ΑΕΠ αυξήθηκε μόνο 2% στο τρίτο τρίμηνο, λόγω προβλημάτων σε όλα τα μέτωπα, δηλαδή, λόγω εφοδιαστικής αλυσίδας, μεταλλάξεων και πληθωρισμού.

Επίσης αρνητικά συνετέλεσαν η σταδιακή μείωση των κεφαλαίων στήριξης και ο Τυφώνας Ida, που έπληξε την ενεργειακή παραγωγή στα τέλη Αυγούστου.

Στο χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή της πανδημίας διαμορφώθηκε εξάλλου ο αριθμός των αιτήσεων παροχής επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, 281.000 Αμερικανοί αιτήθηκαν για λήψη επιδόματος ανεργίας, αριθμός μικρότερος κατά 10,000 σε σχέση με την προηγούμενο εβδομάδα, και ο χαμηλότερος από τα μέσα Μαρτίου, που ξεκίνησε η πανδημία.

Πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα που οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας παραμένουν χαμηλότερα από το όριο των 300.000.

Οι αναλυτές ανέμεναν 290.000 αιτήσεις.

Οι καταναλωτικές δαπάνες, την ίδια ώρα, που αντιστοιχούν σε περισσότερο από τα δυο τρίτα της αμερικανικής οικονομικής δραστηριότητας, αυξήθηκαν 1,6% στο γ΄ τρίμηνο.

Πρόκειται για κατακόρυφη επιβράδυνση σε σχέση με την αύξηση 12% στο προηγούμενο τρίμηνο.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here