Τη σύμβαση για την ανάπλαση του άξονα Αχειροποιήτου – Αγίας Σοφίας, στο τμήμα από την Τσιμισκή έως τη Λεωφόρο Νίκης, υπέγραψαν σήμερα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης και ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρίας.

Η μελέτη αφορά, εκτός από τις εργασίες ανάπλασης για τη Β’ φάση του άξονα Αχειροποιήτου – Αγίας Σοφίας και την αναδιαμόρφωση τμήματος του πεζοδρομίου επί της οδού Μητροπόλεως, ενώ αποτελεί μέρος της πρότασης που απέσπασε το πρώτο βραβείο στον σχετικό Πανελλήνιο Διαγωνισμό, με την Α’ φάση του ήδη ολοκληρωμένη. Η συνολική δαπάνη που προκύπτει από τη σύμβαση ανέρχεται σε 1.324.066,72 ευρώ. Η χρηματοδότηση θα προέλθει από κονδύλια της ΕΤΕπ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), ενώ οι εργασίες προβλέπεται να ολοκληρωθούν σε χρονικό διάστημα 210 ημερών.

Πιο συγκεκριμένα,, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Δήμου Θεσσαλονίκης, οι εργασίες περιλαμβάνουν τις ακόλουθες παρεμβάσεις:
  • Το τμήμα του άξονα που θα αναπλαστεί θα αποτελείται από δύο διακριτές ενότητες, την πρώτη μεταξύ των οδών Τσιμισκή και Μητροπόλεως με χαρακτήρα εμπορικού πεζόδρομου, ως ταυτόσημη συνέχεια του ήδη κατασκευασμένου τμήματος από την οδό Μακένζυ Κίνγκ έως την Τσιμισκή, και τη δεύτερη από την οδό Μητροπόλεως έως τη Λεωφόρο Νίκης, η οποία διαμορφώνεται ως πλατεία της Μητρόπολης.

 

  • Το εμπορικό τμήμα οργανώνεται σε ζώνες χρήσης με ορθολογικές επιλογές που εξασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία του και με χαράξεις που εντείνουν τον δυναμισμό της γραμμικότητάς του, ενώ σε εκείνο της «Πλατείας της Μητρόπολης» το ενιαίο συνεχές δάπεδο διευρύνει τον χώρο και τον ενοποιεί με το διευρυμένο τμήμα που εκβάλει στην παραλιακή Λεωφόρο Νίκης.

 

  • Παράλληλα, το υδάτινο γραμμικό στοιχείο, οι δεντροστοιχίες που το περιβάλλουν, η σχέση με τον ανοικτό ορίζοντα και τη θέα, στοχεύουν στη δημιουργία ενός ελκυστικού δημόσιου χώρου, ενώ ο προτεινόμενος φωτισμός θα συμβάλει στην ανάδειξη του ιδιαίτερου χαρακτήρα αυτής της περιοχής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here