Συνέντευξη στον Γιώργο Αλοίμονο

 

Την Yanna την ήξερα. Ως δημόσιο πρόσωπο. Δεν είχα την ευκαιρία να την γνωρίσω πριν το 2009 οπότε και βρέθηκα στην Νέα Υόρκη στο πλαίσιο επαγγελματικού ταξιδιού. Εκεί, ως σύμβουλος του τότε -κατ εμέ και καλύτερου- Προέδρου του ΕΟΤ κ. Νικόλα Κανελλόπουλου βρεθήκαμε και γνωριστήκαμε.

Εντυπωσιάστηκα από την αύρα της και το πόσο αγαπούσε την Ελλάδα. Έχει μια τόσο ξεκάθαρη οπτική για την Ελλάδα και πως αυτή μπορεί να γίνει ελκυστικότερη στις ΗΠΑ, που όταν την ακούς απλά μπορείς να σιωπάς.

Σήμερα, μακριά από την εικόνα της αρχής της καριέρας της είναι μια επιτυχημένη επιχειρηματίας στο χώρο των ΜΜΕ και της επικοινωνίας.

Πραγματοποιώντας και το μεγάλο της όνειρο για ένα PhD στην εναλλακτική ιατρική, διακονεί την αγάπη της για την Ελλάδα και την ευεξία έχοντας πολλά όνειρα για την Ελλάδα, την Αμερική και τις κοινές αξίες που ενώνουν τις δύο της πατρίδες.

======================================================

  1. Σε τι φάση βρίσκεσαι τώρα;

Είμαι χαρούμενη και νοιώθω μια μοναδική πληρότητα. Έχοντας ολοκληρώσει το PhD μου στην εναλλακτική ιατρική μπορώ να κάνω αυτό που πάντα ονειρευόμουν: να βοηθώ τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν ότι εμείς οι ίδιοι ορίζουμε την υγεία μας. Με την διατροφή, την άσκηση αλλά και όλες εκείνες τις αναγκαίες υγιεινές συνήθειες που πρέπει να ενστερνιστούμε. Και εδώ υπάρχει μια αλήθεια που πρέπει να ασπαστούμε όλοι οι Έλληνες: Αυτό που λέμε μεσογειακή διατροφή, δηλαδή όλες αυτές τις υπέροχες πρώτες ύλες που έχουμε στην Ελλάδα, αλλά και η ελληνική κουζίνα είναι το κλειδί. Η Ελλάδα είναι ένας παράδεισος με τεράστια ιστορία. Αν αγκαλιάσουμε όλα αυτά που μας έμαθαν οι Αρχαίοι Έλληνες και εκείνες τις επιστημονικές προσεγγίσεις που βασίζονται στην Αρχαία Ελλάδα τότε θα γίνουμε ο πιο υγιής λαός του πλανήτη. Το μέλλον είναι στην επανασύνδεση με την αρχαία γνώση.

  1. Έχει αλλάξει η εικόνα της Ελλάδας στις ΗΠΑ;

Για να σου απαντήσω πρέπει να κάνουμε ένα σημαντικό διαχωρισμό. Είναι διαφορετικό πως βλέπουν οι Ελληνοαμερικανοί την Ελλάδα και πως οι Αμερικάνοι άλλης εθνοτικής προέλευσης. Οι Ελληνοαμερικάνοι αντιμετωπίζουν την Ελλάδα με νόστο, αγάπη και μια αίσθηση της μητέρας πατρίδας. Μπορεί να πληγώνονται από κάποιες συνήθειες/νοοτροπίες αλλά δεν θα πάψουν ποτέ να αγαπάνε την Ελλάδα. Και οι Αμερικάνοι αγαπάνε πολύ την Ελλάδα. Είναι η κουλτούρα, η κουζίνα αλλά και ο τουρισμός. Συγχρόνως, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε και την πολύ καλή δουλειά που κάνει η Ελληνοαμερικανική κοινότητα. Η Ελλάδα είναι πάντα στην καρδιά των Αμερικάνων και ένας από τους πιο αγαπημένους τους προορισμούς. Για αυτό και η Ελλάδα πρέπει να τους το θυμίζει, να τους «προσκαλεί», να μιλά στο συναίσθημα τους. Προσπάθειες γίνονται αλλά δεν είναι ποτέ αρκετές και όχι πάντα επιτυχημένες.

  1. Έχουν αλλάξει οι Έλληνες μετά την οικονομική κρίση και τον Covid19;

Ο πλανήτης άλλαξε. Όχι μόνο η Ελλάδα και οι Έλληνες. Η πανδημία ήταν μια οδυνηρή εμπειρία με πολλές προεκτάσεις που ίσως στο μέλλον κατανοήσουμε πλήρως. Η μπόρα πέρασε αλλά το πρόβλημα υπάρχει. Για αυτό ακριβώς το λόγο πρέπει να είμαστε προσεχτικοί σε όλα όσα ακούγονται και προτείνονται. Η λύση είναι σε επιλογές και λύσεις που πραγματικά προάγουν την υγεία μας.

  1. Πόσο δύσκολο είναι να είσαι γυναίκα, αυτοδημιούργητη και, επιτυχημένη;

Τίποτα δεν είναι δύσκολο όταν έχεις πίστη, αρχές και όραμα σε αυτό που θες να κάνεις. Eίμαι περήφανη για όλα όσα έχω κάνει στην καριέρα μου. Γιατί, ό,τι έκανα, από το απλούστερο, στο πιο σύνθετο και μεγάλο έβαζα την ψυχή μου και δεν σε εκφράζει.

 

  1. Ποια τηλεοπτική σου στιγμή σε έχει καθορίσει;

Νομίζω ότι δεν μπαίνει στην λογική τηλεοπτικής στιγμής. Θα σου πω ότι όταν ήμουν Master of Ceremonies για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων ένοιωσα περήφανη, ένοιωσα το βάρος της στιγμής που καθόρισε την σύγχρονη Ελλάδα. Ένοιωσα τον ηλεκτρισμό του Σταδίου, και τον χτύπο της καρδιάς όλων των Ελλήνων. Αλλά κάθε φορά που μιλάω ή παρουσιάζω τις ομορφιές της Ελλάδας νοιώθω τυχερή, ευλογημένη αλλά και με βαριά ευθύνη στις πλάτες μου. Αυτή η ευθύνη με ώθησε άλλωστε μαζί με τους συνεταίρους μου να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να ανανεώσουμε το NEW GREEK TV και να φέρουμε το καλύτερο ελληνικό πρόγραμμα για τους Έλληνες της διασποράς. Θέλαμε και θέλουμε να είμαστε ένα παράθυρο Ελλάδας για τους συνδρομητές μας.

  1. Τι λείπει περισσότερο από την πατρίδα στους Ομογενείς;

Η επαφή. Η αίσθηση ότι ανήκουν σε αυτό που θεωρούν πατρίδα. Για αυτό, η πρόσφατη δυνατότητα ψήφου αποτελεί ένα σημαντικό παράδειγμα πως μπορούμε να φέρουμε τους Έλληνες της διασποράς πιο κοντά στην Μητέρα Ελλάδα. Με αυτό τον τρόπο, θα δώσουμε καινούργιο κίνητρο και στους νέους 2ης και 3ης γενιάς να «ξαναβρούν» την επαφή τους με την Ελλάδα. Να επανανεργοποιήσουν αυτό το δεσμό που κάθε Έλληνας κουβαλά μέσα ασχέτως με το που έχει γεννηθεί. Εμείς, ως NEW GREEK TV κάνουμε το πρώτο βήμα. Τώρα, είναι η ώρα της Ελλάδας να στηρίξει και να ενισχύσει την ελληνική μας φωνή.

  1. Τι σε θυμώνει περισσότερο στους ανθρώπους;

Η αγένεια  και η αχαριστία γιατί δείχνουν έλλειψη σεβασμού. Μεγάλωσα σε μια οικογένεια που το πρώτο που μας έμαθαν οι δικοί μου είναι να σεβόμαστε τον πλησίον, τον άνθρωπο. Ειδικότερα στις ΗΠΑ, μαθαίνεις να σέβεσαι τον διπλανό σου όποιος και να είναι, από οπού και αν προέρχεται. Αυτό είναι ελευθερία. Αυτό μαθαίνουμε και από την Ορθόδοξη πίστη μας.

  1. Τι θα συμβούλευες μια νέα κοπέλα που ξεκινά τώρα την καριέρα της στα ΜΜΕ;

Γιατί με ρωτάς μόνο για κοπέλα; Σήμερα πρέπει να ξεπεράσουμε αυτά τα στερεότυπα. Κοπέλα, αγόρι πρέπει να έχουν την ίδια αντιμετώπιση. Λόγω της επαγγελματικής μου εμπειρίας θα πω σε κάθε νέο ή νέα που θέλει να ασχοληθεί με τα ΜΜΕ τρία βασικά πράγματα: Να σέβεται τον εαυτό του/της, να μελετάει και να εργάζεται σκληρά και να μην διαπραγματεύεται την αξιοπρέπεια του/της για κανένα λόγο. Η ψυχούλα μας είναι θησαυρός που δεν πρέπει να αφήνουμε κανένα να ποδοπατάει.

  1. Θα μπορούσες να ζεις μόνιμα στην Ελλάδα;

Είναι δυνατόν να το ρωτάς; Ναι, εδώ, παρά τις δυσκολίες είναι όλη μου η ζωή. Οι φίλοι μου, οι μνήμες μου, ο ήλιος και αυτός ο γαλάζιος ουρανός. Η Αμερική μου έδωσε τα πάντα, είναι το μέρος που μεγάλωσα, μορφώθηκα και έκανα τα πρώτα μου επαγγελματικά βήματα. Όμως, όσο τα χρονιά περνάνε θέλω να περνάω περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα. Νοιώθω ότι εδώ φορτίζω τις μπαταρίες μου, γεμίζω ουρανό και μυρωδιές. Μέχρι στιγμής νοιώθω ότι χαίρομαι που μπορώ να έρχομαι όσο συχνά μου το επιτρέπουν οι επαγγελματικές και οικογενειακές μου υποχρεώσεις.

  1. Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

Θα συνεχίσω να δουλεύω σε projects που αφορούν στην Ελλάδα, τον πολιτισμό και την Υγεία. Θέλω να δώσω όσα περισσότερα μπορώ στους ανθρώπους ώστε να είναι υγιής, χαρούμενοι και ισορροπημένοι. Ετοιμάζουμε μεγάλα πράγματα, αλλά δεν πρόκειται να πω παραπάνω. Το μόνο που θα πω είναι: Stay tuned

 

H Yanna βιάζεται να φτάσει στο επόμενo της ραντεβού.

Όποτε είναι στην Ελλάδα λάμπει ακόμα πιο πολύ. Το πρόσωπο της χαμογελάει σαν μικρό παιδί. Νομίζω, ότι τελικά όταν μας αρέσει κάτι, όταν αγαπάμε κάτι ή κάποιον πολύ φαίνεται στο πρόσωπο. Δεν αγαπάμε μόνο με την καρδιά αλλά και με το πρόσωπο.

Το πρόσωπο είναι ο καθρέπτης της καρδιάς και η Yanna όλα αυτά τα χρόνια δουλεύει με την καρδιά της για την Ελλάδα, τον Ελληνισμό και πρωτοβουλίες ώστε ο υγιεινός τρόπος ζωής να αποτελέσει τρόπος ζωής για όλους.

Κοντοστέκομαι και σκέφτομαι πόσο τυχερός είμαι που ξέρω την αληθινή Yanna, αυτή την γυναίκα που εδώ και χρόνια δίνει μαθήματα επαγγελματισμού, ανθρωπιάς και πατριωτισμού με κάθε της κύτταρο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ