Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το διάστημα Ιανουάριος-Αύγουστος δείχνουν πιστωτική συρρίκνωση 1,8 δισ. ευρώ, με τον Αύγουστο να καταγράφεται υποχώρηση των δανειακών υπολοίπων που υπερβαίνει τα 400 εκατ. ευρώ.

Κατά το πρώτο οκτάμηνο του 2023 τα δανειακά υπόλοιπα προς τις επιχειρήσεις μειώθηκαν κατά 956 εκατ. ευρώ, προς τα νοικοκυριά κατά 689 εκατ. ευρώ και προς ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες ανήλθαν κατά 148 εκατ. ευρώ

  • Καθώς μπήκαμε στο τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς, οι διοικήσεις των τραπεζών θα προσπαθήσουν να προσφέρουν κίνητρα ώστε να πετύχουν τους στόχους που έχουν θέσει για την πιστωτική επέκταση το 2023.

Ο βασικός λόγος της “βουτιάς” στις χορηγήσεις είναι η εκτίναξη των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο 4% σε διάστημα 14 μηνών – από αρνητικά επίπεδα επιτοκίων το καλοκαίρι του 2022.

  • Το ακριβό χρήμα τρόμαξε τους υφιστάμενους δανειολήπτες που έσπευσαν να αποπληρώσουν πρόωρα τον τραπεζικό τους δανεισμό – ιδίως στις περιπτώσεις των μεγάλων επιχειρήσεων που διαθέτουν αρκετή ρευστότητα.

Στον αντίποδα, οι υποψήφιοι δανειολήπτες “πάγωσαν” από το ράλι των επιτοκίων, αναβάλλοντας τα σχέδιά τους για τραπεζικό δανεισμό μέχρις ότου το κόστος δανεισμού αποκλιμακωθεί – ή έστω σταθεροποιηθεί.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ