Αύριο Τετάρτη, στις 10.00′ θα πραγματοποιηθεί κατά τα ειωθότα η ειδική εκδήλωση για την εισαγωγή της Optima Bank στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Το παραδοσιακό καμπανάκι έναρξης (10.30′) θα “χτυπήσει” ο Πρόεδρος της τράπεζας Γεώργιος Τανισκίδης, σηματοδοτώντας  το πέρασμα του χρηματοπιστωτικού κλάδου στην “επόμενη ημέρα”.
Και μόνο το γεγονός πως, πρόκειται για την πρώτη εισαγωγή εταιρείας του κλάδου από το 2006 (είσοδος Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου) προφανώς και σημαίνει πολλά.
Συνεπώς, ο διάλογος-αντίλογος που αναπτύχθηκε το τελευταίο διάστημα σχετικά με το fair value της Optima Bank και εύλογος και κατανοητός είναι.
Ξεκινώντας από τα βασικά:
  • Ίδια κεφάλαια 450 εκατ.€
  • Αποτίμηση εισαγωγής 530 εκατ€
  • NPLs μηδέν
  • Price to book value στο 1,17
Άρα ακριβή με την πρώτη/πρόχειρη ανάλυση.
Ωστόσο:
  • Μηδέν μη εξυπηρετούμενα δάνεια/ανοίγματα-πρακτικά ελάχιστες προβλέψεις έναντι επισφαλειών όταν συστημικό και μη εγχώριο banking έχει τα γνωστά ζητήματα.
  • DTC (αναβαλλόμενη κερδοφορία στη θέση μετοχικού κεφαλαίου) μηδέν-έναντι του αυξημένου “βάρους” στα κεφάλαια των άλλων.
Η διοίκηση δεν ενεργεί επιθετικά- μέχρι τώρα- για να διεκδικήσει μερίδια από τον ανταγωνισμό, αντιθέτως θα επιμείνει στο μοντέλο της ελεγχόμενης ανάπτυξης-ενδεχομένως να αναζητήσει έσοδα από την επενδυτική τραπεζική-χώρος, όπου έχει τεράστια εμπειρία- επιπρόσθετα διαθέτει ισχυρούς και αξιόπιστους μετόχους ( IREON/πλευρά Βαρδινογιάννη με 15 εκατ.€ στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου , Reggeborgh/Holterman με 21 εκατ.€, Fiera Capital με 15 εκατ. και άλλα ηχηρά/ισχυρά ονόματα του εγχώριου αλλά και του διεθνούς επιχειρείν.
Επιπλέον, οι βασικοί μέτοχοι με πολυεπίπεδη δραστηριότητα διαθέτουν καλύψεις, πιστοποίηση, εχέγγυα όπως και περιουσιακά στοιχεία αντιστάθμισης ικανά όχι μόνο να υπέρ-καλύψουν την όποια συστημική κρίση αλλά να αποτελέσουν ένα αξιόπιστο μέγεθος στο επενδυτικό/επιχειρηματικό πεδίο.
Το σημαντικό:
  • Δίχως πολιτική αποκλεισμού μίας εταιρείας ανάλογα με τον ισολογισμό/μεγέθη της.
Γι’  αυτό και η Optima Bank, είναι από πολλές απόψεις μία χρήσιμη-όχι μόνο για τον κλάδο- είσοδος, κάτι σαν “νέο αίμα” σε έναν χώρο που εδώ και χρόνια χαρακτηρίζεται από οικονομική…δυσανεξία.
  •     “Φέρνουμε το καινούργιο στην τραπεζική αγορά”, όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Optima Bank στην συνέντευξη του στο ΧΡΗΜΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ