Στο σημερινό σχόλιο, θα δανεισθώ μέρος της ανάλυσης του φίλου Λουκά Παπαιωάννου (*), που ειδικότερα όσον αφορά στην προσέγγιση του για την Wall Street, τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ (τον Νοέμβριο) και τις επιδιώξεις του Ντόναλντ Τραμπ, με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο.

Η ουσία είναι, πως η τάση στην αγορά της Νέας Υόρκης είναι long (**), φιλική προς την λογική Τραμπ, βοηθητική της προσπάθειας του να (ξανά) κερδίσει και στην αναμέτρηση του Νοεμβρίου.

Μέχρι τώρα, τα…άστρα και οι…δείκτες τον “πηγαίνουν”, κατά το επικρατούν επί το λαϊκότερον.

Για να δούμε, λοιπόν, τι έχουμε:

  • Η ανοδική κίνηση των διεθνών αγορών, μπορεί να θεωρηθεί ως απόλυτα φυσιολογική, μετά την αποκλιμάκωση της Αμερικανό-Ιρανικής κρίσης. Η ανησυχία που προκάλεσαν τα πακέτα μετοχών της ΕΤΕ & ΕΥΡΩΒ, εξομαλύνθηκε μετά την απορρόφηση τους από άλλους επενδυτές, επαναφέροντας το θετικό momentum. Είναι γεγονός ότι οι Διεθνείς αγορές αλλά & η εγχώρια δεν θέλουν ακόμα να χαλάσουν την ανοδική τους κίνηση & όσο αυτό συμβαίνει θα συνεχίσουν να αγνοούν ή να υποτιμούν τους ελλοχεύοντες κινδύνους.

Ειδικά για την Ελληνική οικονομία οι θετικές μακροοικονομικές προβλέψεις, το βελτιούμενο οικονομικό κλίμα αλλά & οι αναμενόμενες αναβαθμίσεις πιστοληπτικών οίκων , υποβοηθούν την ανοδική κίνηση της κεφαλαιαγοράς. Παρά τις επιφυλάξεις που διατυπώνονται για διάφορα θέματα, στην παρούσα χρονική συγκυρία η ψυχολογία κλίνει προς τους «Ταύρους» και εκτιμούμε ότι θα διατηρηθεί (με μικρά διαλείμματα) όλο το 1ο τρίμηνο.

  • Οι αποδόσεις των Ελληνικών κρατικών ομολόγων, συνεχίζουν να παραμένουν κοντά στα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, σε όλη την καμπύλη, παρότι η ευρωπαϊκή ομολογιακή αγορά του σκληρού πυρήνα (Γερμανία – Γαλλία – Ολλανδία – Ισπανία) παρουσιάζει ανοδικές τάσεις το τελευταίο 3-ήμερο.

Στο Γενικό Δείκτη, τα πρώτα σημεία στήριξης οριοθετούνται στις 907 μονάδες, με επόμενες γραμμές αμύνης τις 900, 883 & 862 μονάδες. Υψηλότεροι στόχοι οριοθετούνται στα επίπεδα των 930 & 940 μονάδων.

Αντίστοιχα για τον FTSE25 οι κοντινή κρίσιμη στήριξη εντοπίζεται στις 2275 μονάδες. Επόμενες στηρίξεις δημιουργούνται στις 2260, 2242 & 2210 μονάδες. Οι επόμενες κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στις 2320 μονάδες & διάσπαση τους οδηγεί στον επόμενο επιθυμητό τεχνικό στόχο των 2360 μονάδων.

Συμπερασματικά η εξελισσόμενη ανοδική κίνηση της αγοράς, με εναλλασσόμενους πρωταγωνιστές , μας βοηθά να παραμένουμε μεσοπρόθεσμα αισιόδοξοι για μετοχές με καλά θεμελιώδη στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις & εξωστρέφεια.

  • – όσο οι αγορές αγνοούν «τους μαύρους κύκνους» που εμφανίζονται σε όλα τα γεωγραφικά πλάτη και μήκη της υφηλίου, ακολουθούμε την ανοδική τάση, έχοντας όμως πάντα τα αντανακλαστικά μας σε εγρήγορση. Γιατί οι διορθώσεις δεν προειδοποιούν , είναι γρήγορες και βίαιες. Δημιουργούν όμως και σημαντικές ευκαιρίες.

 

(*) Λουκάς Παπαιωάννου, Οικονομολόγος/Corporate Advisor Mc Banking & Finance.

  • (**) το μακροβιότερο bull market στην ιστορία της “αγοράς των αγορών”.

……………………..

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, , 14/01/2020

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here