του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Ενας συνδικαλιστής τραπεζοϋπάλληλος, με ιδιαίτερες πολιτικές (ίσως όχι μόνον) φιλοδοξίες και μια μικρή ομάδα συνοδοιπόρων του, προσπαθούν -κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή- να εκβιάσουν τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς αλλά και του σουηδικού κολοσσού Intrum, για να ανατρέψουν τη συμφωνία εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που θα απαλλάξει την τράπεζα από το βάρος της διαχείρισης των κόκκινων δανείων του χαρτοφυλακίου της.

  • H νέα κοινή εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων που δημιούργησαν η Τρ. Πειραιώς με τον σουηδικό κολοσσό Intrum ξεκινά τη λειτουργία της στις αρχές Οκτωβρίου.

Η νέα εταιρεία θα διαχειριστεί 27 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων, που σήμερα ανήκουν στην υπηρεσία Recovery Banking Unit της Τράπεζας Πειραιώς. Ολες οι δραστηριότητες της μονάδας RBU μαζί με τις θέσεις εργασίας θα μεταφερθούν στη νέα εταιρεία.

Στις επόμενες ημέρες, πρέπει να ολοκληρωθεί η μεταφορά 1.300 υπαλλήλων από τη μονάδα RBU της Τράπεζας Πειραιώς στη νέα εταιρεία. Οι εργαζόμενοι αυτοί διατηρούν όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα ενώ επιπλέον θα εισπράξουν ως «πριμ μετεγγραφής» ένα ποσό που αντιστοιχεί σε 9 (!) μισθούς! (bonus παραγωγικότητας + πριμ μετεγγραφής).

Η διοίκηση της Τρ. Πειραιώς συνεργάστηκε επί μήνες με την ΟΤΟΕ και τον Σύλλογο Εργαζομένων του Ομίλου για την πλήρη διασφάλιση των εργασιακών, μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των 1.300 εργαζομένων, τώρα και στο μέλλον.

Η Intrum υποχρεούται να τους προσλάβει με τα ίδια χρόνια προϋπηρεσίας, αποδοχών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Oι εκκρεμότητες που υπάρχουν, π.χ. σε στεγαστικά δάνεια ή κάρτες, δεν αλλάζουν και διατηρούνται οι συμβάσεις χωρίς καμία αλλαγή.

Αυτήν ακριβώς τη συμφωνία προσπαθούν να υπονομεύσουν κάποιοι συνδικαλιστές που εκπροσωπούν μια μικρή ομάδα εργαζομένων της Τρ. Πειραιώς, η οποία προσπαθεί να εκμαιεύσει «ανταλλάγματα» από τη διοίκηση της σουηδικής Ιntrum, με το πρόσχημα ότι «ασκούνται αφόρητες πιέσεις» για τη μετάταξη των εργαζομένων.

Ο κ. Μανώλης Μπεμπένης -πρόεδρος ενός μικρού συλλόγου εργαζομένων στις υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς- έστειλε επιστολή στη διοίκηση της Intrum (!) καταγγέλλοντας τη διοίκηση της Τρ. Πειραιώς για «πρακτικές, που στόχο έχουν την υφαρπαγή της συναίνεσης των εργαζομένων με όρους άσκησης ψυχολογικής πίεσης, για τη μετάβασή τους στην εν λόγω εταιρεία, παρά τη θέλησή τους».

Είναι προφανής η προσπάθεια του συνδικαλιστή -διατηρεί στενές επαφές με τον ΣΥΡΙΖΑ- να «διαπραγματευτεί» αυτόνομα με τη διοίκηση της Ιntrum, παραγκωνίζοντας τον Σύλλογο Εργαζομένων του Ομίλου που εκπροσωπεί τη συντριπτική πλειοψηφία αλλά και την ΟΤΟΕ που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις όσον αφορά τη διατήρηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Σταύρος Κούκος δήλωσε ότι το συνδικαλιστικό όργανο όλων των τραπεζοϋπαλλήλων, σε συνεργασία με τον «αντιπροσωπευτικό σύλλογο εργαζομένων της Τρ. Πειραιώς» κατέληξαν μέσα στο καλοκαίρι σε «συμφωνία – σταθμό που διασφαλίζει την απασχόληση και τα δικαιώματα των εργαζομένων στη διαχείριση των κόκκινων δανείων, που θα μεταβούν εθελοντικά στη νέα εταιρεία».

Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ εξηγεί ότι η συμφωνία της ΟΤΟΕ με τη διοίκηση της νέας εταιρείας:

  • Διασφαλίζει το σύνολο των δικαιωμάτων των εργαζομένων (εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά) και προστατεύει την απασχόλησή τους.
  • Παρέχει την υποχρέωση επαναπρόσληψής τους στην τράπεζα αν μείνουν χωρίς εργασία στο μέλλον σε περίπτωση λύσης ή λήξης της συνεργασίας της τράπεζας με την εταιρεία.
  • Παραμένουν στον κλάδο και εφαρμόζονται και για αυτούς οι κλαδικές συμβάσεις και θα επιδιωχθεί άμεσα να μετέχουν οργανικά και λειτουργικά στην ΟΤΟΕ.

Από τη δική του πλευρά, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, έστειλε επιστολή με την οποία εξηγεί στους 1.300 εργαζόμενους της νέας εταιρείας ότι η Intrum δεν αποτελεί κάποιο fund με ευκαιριακό χαρακτήρα, αλλά μια εταιρεία διαχείρισης με ιστορία 100 ετών και μακροπρόθεσμη στρατηγική και παρουσία σε 24 χώρες, σε καμία από τις οποίες δεν έχει αποχωρήσει, απασχολώντας περισσότερους από 9.000 εργαζόμενους.

Δουλεύοντας σε έναν τέτοιο οργανισμό, οι σημερινοί εργαζόμενοι της RBU θα έχουν κίνητρα αμοιβών και σημαντικές ευκαιρίες να εξελιχθούν επαγγελματικά, διευρύνοντας την καριέρα τους.

  • Στα επόμενα χρόνια αναμένεται να αναπτυχθεί μια πολύ δυναμική αγορά διαχείρισης κόκκινων δανείων, με επίκεντρο τις τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η Intrum περιλαμβάνεται στους κορυφαίους servicers στην Ευρώπη.

Ολοι οι άλλοι σύλλογοι εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς, όσο και η ΟΤΟE, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η συμφωνία με την Intrum είναι πολύ ικανοποιητική, αφού σε ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο τραπεζικό περιβάλλον, διασφαλίζει πλήρως τα δικαιώματα των εργαζομένων που θα μεταφερθούν στη νέα εταιρεία, όπου έχουν θέση όλοι και με το πλαίσιο εργασίας που έχουν στην τράπεζα.

Ολες οι ελληνικές τράπεζες στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα προχωρήσουν σε διαχωρισμό των προβληματικών δανείων ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική η διαχείρισή τους. Αυτό σημαίνει ότι θα αλλάξει ο ρόλος και ο τρόπος λειτουργίας των τραπεζών.

Ειδικά όμως για την Τράπεζα Πειραιώς, είναι σημαντικό ότι η διοίκηση Χρήστου Μεγάλου δεν στηρίχθηκε στο νόμο περί απόσχισης δραστηριότητας ο οποίος δεν προβλέπει μεταφορά δικαιωμάτων, αλλά πέτυχε να μεταφερθούν όλα τα δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων