Τα κόκκινα δάνεια ταλαιπωρούν πολλές οικονομίες του Ευρωπαϊκού Νότου. Στην Ισπανία τις μέρες αυτές οι τράπεζες βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο να χάσουν δισεκατομμύρια Ευρώ εξαιτίας ενός …στεγαστικού προϊόντος που διέθεσαν στην αγορά...

Επί του θέματος αναμένεται  απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η οποία είναι πολύ πιθανό να υποχρεώσει τις Ισπανικές Τράπεζες να πληρώσουν δισεκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις για την πώληση ενός συγκεκριμένου είδους ενυπόθηκου στεγαστικού δανείου.

  • Οι ισπανικές τράπεζες κατηγορούνται ότι παραπλάνησαν τους πελάτες τους, όταν τους πούλησαν δάνεια συνδεόμενα με τον δείκτη Mortgage Loan Reference (IRPH).

Σήμερα αναμένεται η αγόρευση του Εισαγγελέα. Η γνώμη του δεν είναι δεσμευτική, αλλά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο συνηθίζεται να την ακολουθεί.

Η οριστική απόφαση συνήθως έρχεται έξι μήνες μετά την εισήγηση του Εισαγγελέα.

Η υπόθεση θυμίζει αρκετά εκείνη στη Βρετανία, όπου οι τράπεζες κλήθηκαν να πληρώσουν πολλά δισεκατομμύρια σε αποζημιώσεις για την πώληση ενός προϊόντος προστασίας δανείων.

  • Η Goldman Sachs υπολογίζει ότι ο συνολικός λογαριασμός για τις ισπανικές τράπεζες θα μπορούσε να φτάσει στα 44 δισ. ευρώ.

Από το 1999 έχουν πουληθεί στεγαστικά δάνεια ύψους περίπου 108 δισ. ευρώ συνδεόμενα με τον IRPH.

Περίπου 1 εκατομμύριο πελάτες έλαβαν τέτοιου είδους δάνειο πληρώνοντας κατά μέσο όρο 25.000 ευρώ περισσότερα από εκείνους που έλαβαν δάνεια συνδεόμενα με το Euribor.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here