Στη συζήτηση που ακολούθησε τη σημαντική ψηφοφορία της Βουλής των Κοινοτήτων, η ολομέλεια υπογράμμισε ότι οι Ευρωπαίοι θα παραμείνουν ενωμένοι και ότι τα δικαιώματα των πολιτών εξακολουθούν να είναι η προτεραιότητα του ΕΚ.

Μέλη του ΕΚ τόνισαν ότι, μετά την απόρριψη της Συμφωνίας Αποχώρησης και της Πολιτικής Διακήρυξης από τη Βουλή των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου χτες το βράδυ, η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο της Βρετανίας θα πρέπει τώρα να ενημερώσουν την ΕΕ με ποιο τρόπο μπορεί να επιτευχθεί κοινοβουλευτική συμφωνία και τι είδους σχέση επιθυμούν να έχουν με την ΕΕ.

Ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για το Brexit Michel Barnier επανέλαβε ότι η Συμφωνία Αποχώρησης είναι ο καλύτερος και ο μόνος εφικτός συμβιβασμός με βάση τις απαιτήσεις που έθεσε στο τραπέζι η βρετανική κυβέρνηση. Το κείμενο της συμφωνίας διασφαλίζει τη νομική σταθερότητα ως αντιστάθμισμα στην ανασφάλεια που δημιουργεί η αποχώρηση της Βρετανίας. Ο Frans Timmermans εκ μέρους της Επιτροπής προσέθεσε ότι η ΕΕ δε θα αποδεχθεί την αμφισβήτηση συμφωνηθέντων κατευθυντήριων γραμμών, συμπεριλαμβανομένης της ειρηνευτικής διαδικασίας και των συνόρων στην Ιρλανδία ή των δικαιωμάτων των πολιτών.

Ο συντονιστής του ΕΚ για το Brexit, Guy Verhofstadt (Φιλελεύθεροι, Βέλγιο) κάλεσε σε διακομματικό διάλογο τους βρετανούς πολιτικούς ώστε να χτίσουν μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία ικανή να ξεπεράσει το αδιέξοδο και ίσως να επανεξετάσεις τις «κόκκινες γραμμές» του Ηνωμένου Βασιλείου. Υπογράμμισε σχετικά ότι αλλαγές στις θέσεις της Βρετανίας ίσως επιτρέψουν την εμβάθυνση της μελλοντικής της σχέσης με την ΕΕ.

Οι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία δε είναι προς το συμφέρον κανενός. Η ΕΕ θα εντείνει τις προετοιμασίες και τη δημιουργία σχεδίου έκτακτης ανάγκης, προσέθεσε η Melania Ciot, εκ μέρους της ρουμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις παρεμβάσεις των ομιλητών στην ολομέλεια κάνοντας κλικ στα ονόματά τους παρακάτω:

Antonio TAJANI, Πρόεδρος του ΕΚ

Melania CIOT, εκ μέρους της ρουμανικής προεδρίας του Συμβουλίου

Frans TIMMERMANS, πρώτος Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Michel BARNIER, κύριος διαπραγματευτής για το Brexit εκ μέρους της ΕΕ

Mandred WEBER (ΕΛΚ, Γερμανία)

Roberto GUALTIERI (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, Ιταλία)

Syed KAMALL (ΕΣΜ, ΗΒ)

Guy VERHOFSTADT (Φιλελεύθεροι, Βέλγιο)

Philippe LAMBERTS (Πράσινοι, Βέλγιο)

Martina ANDERSON (Ευρ. Ενωτ. Αρ., ΗΒ)

Nigel FARAGE (ΕΕΑΔ, ΗΒ)

Gerard BATTEN (ΕΕΕ, ΗΒ)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here