Το Brexit μπορεί ν’ αποτελεί πλέον πραγματικότητα με τις συνέπειες του στη Βρετανική οικονομία να μην έχουν ακόμα φανεί, ωστόσο, αυτό δεν πτοεί τις βρετανικές tech startups, οι οποίες “σήκωσαν” περισσότερα από 13,2 δις δολάρια το 2019, σημειώνοντας ένα ιστορικό ρεκόρ. Συγκεκριμένα, το συνολικό ποσό των επενδύσεων στη χώρα αυξήθηκε κατά 44%, ενώ την ίδια ώρα οι επενδύσεις σε αμερικανικές και κινεζικές Startups “μειώθηκαν” κατά 20% και 65% αντίστοιχα!

Πρέπει να σημειωθεί ότι ΗΠΑ και Κίνα βρέθηκαν “μπροστά” όσον αφορά τις συνολικές επενδύσεις. Οι τεχνολογικές επιχειρήσεις στις δύο χώρες εξασφάλισαν 116 δις και 33,5 δις δολάρια αντίστοιχα το περασμένο έτος. Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από έρευνα των Tech Nation and Dealroom, στην οποία διαπιστώνεται επίσης ότι οι τομείς που “κυριάρχησαν” το 2019, από επενδυτικής άποψης, ήταν το Fintech και το Healthtech.

Fintech Startups στο Ηνωμένο Βασίλειο
Μόνο οι Fintech Startups στο Ηνωμένο Βασίλειο σήκωσαν πέρυσι χρηματοδοτήσεις ύψους 5,9 δισ. δολαρίων, ποσό επτάμισι φορές μικρότερο από τις αντίστοιχες γαλλικές Startups. Μία από τις μεγαλύτερες Fintech επενδύσεις της χρονιάς ήταν η χρηματοδότηση 113 εκατ. λιρών που “έκλεισε” η Monzo στις αρχές τη χρονιάς, ενώ σίγουρα η κορυφαία ανεξαρτήτως αντικειμένου ήταν αυτή της Deliveroo που έφτασε τα 575 εκατ. δολάρια.

Βάσει των παραπάνω, η Βρετανία αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην τρίτη θέση παγκοσμίως, μπροστά από όλη την Ευρώπη, με επενδύσεις που ξεπερνούν αυτές της Γερμανίας και της Γαλλίας μαζί! Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα, το Λονδίνο είναι η τέταρτη καλύτερη πόλη στον κόσμο όσον αφορά τις Startup χρηματοδοτήσεις, πίσω από το Σαν Φρανσίσκο, το Πεκίνο και τη Νέα Υόρκη.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι η συνεχιζόμενη αυτή αύξηση των χρηματοδοτήσεων στον τεχνολογικό τομέα, επετεύχθη, παρά την ανησυχία που κυριαρχούσε όλο το 2019 σχετικά με το Brexit και τις επιπτώσεις που ενδεχομένως θα είχε στον τομέα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here