Διατήρηση της θετικής, οικονομικά, συγκυρίας για τα βασικά έσοδα προ προβλέψεων των ελληνικών τραπεζών «βλέπει» η JP Morgan εξαιτίας της ανοδικής τάσης των προμηθειών και του ελέγχου στα κόστη που λειτουργούν συνδυαστικά ως αντίβαρο σε πιέσεις που μπορεί να προκύψουν στα καθαρά έσοδα από τόκους.

Στην έκθεση της η επενδυτική τράπεζα εκτιμά πως και το επόμενο τρίμηνο θα είναι κερδοφόρο για τις ελλ. τράπεζες ενώ δεν παραλείπει να δώσει ιδιαίτερη σημασία στο τίτλο της Εθνικής, η οποία φαίνεται να εμφανίζει την υψηλότερη απόδοση ιδίων κεφαλαίων στο 7% στο τρίμηνο, εν μέρει λόγω υψηλότερων κερδών από συναλλαγές αλλά και λόγω ισχυρών οργανικών τάσεων. Έντονο το ενδιαφέρον και για την Alpha Bank που ετοιμάζεται να ανακοινώσει το νέο της business plan την προσεχή Τετάρτη.

Επιπρόσθετα, η JP Morgan αναμένει:

  • περαιτέρω οργανική βελτίωση στην ποιότητα ενεργητικού,
  • επικέντρωση στα σχέδια των τραπεζών  για το τέταρτο τρίμηνο και το 2020.

Τι βλέπει η JPMorgan για το Q3

Ο οίκος εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζα θα εμφανίσουν θετικά αποτελέσματα στο Q3, αν και μειωμένα σε βάση τριμήνου, με τα καθαρά κέρδη να υποχωρούν κατά ένα μέσο 34% κυρίως λόγω μειωμένων κερδών από συναλλαγές το τρίτο τρίμηνο (αλλά αυξημένα 7% σε ετήσια βάση).

Οι τάσεις όσον αφορά στα βασικά έσοδα αναμένονται ισχυρές, καθώς η αναμενόμενη αύξηση 6% στο τρίμηνο στα έσοδα από προμήθειες θα αντισταθμίσουν τα οριακά χαμηλότερα καθαρά έσοδα από τόκους, λόγω της συνεχιζόμενης μείωσης των spreads.

Οι λειτουργικές δαπάνες αναμένεται να συνεχίζουν την πτωτική τροχιά, υποχωρώντας κατά ένα μέσο 1% στο τρίμηνο και 2% στο έτος.

Στο μέτωπο της ποιότητας ενεργητικού, ο οίκος εκτιμά ότι οι δείκτες NPE θα υποχωρήσουν 1-2% στο τρίμηνο, με τα κόστη να παραμένουν σε γενικές γραμμές εντός του guidance. Η Alpha Bank αποτελεί εξαίρεση, καθώς οι αυξημένες κινήσεις αναδιάρθρωσης ενδέχεται να οδηγήσουν τις προβλέψεις στο Q3 υψηλότερα από το guidance του 1,8% για το σύνολο της φετινής χρήσης.

Ο οίκος αναμένει ότι η Alpha Bank θα εμφανίσει καθαρά κέρδη ύψους 18 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο, με πτώση 57% σε ετήσια βάση. Οι προβλέψεις για επισφάλειες εκτιμώνται στα 283 εκατ. ευρώ ενώ τα καθαρά έσοδα από τόκους αναμένονται στα 385 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο, με πτώση 10% στο έτος.

Η Eurobank εκτιμάται ότι θα ανακοινώσει καθαρά κέρδη ύψους 46 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο, εμφανίζοντας άνοδο 3% σε ετήσια βάση. Τα καθαρά έσοδα από τόκους εκτιμώνται στα 339 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας κάμψη 4% στο έτος, με τις προβλέψεις να διαμορφώνονται στα 155 εκατ. ευρώ.

Η Εθνική Τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει καθαρά κέρδη ύψους 92 εκατ. ευρώ στο Q3, με άνοδο άνω του 100% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Τα καθαρά έσοδα από τόκους εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν 8% στα 297 εκατ. ευρώ, με τις προβλέψεις να διαμορφώνονται στα 98 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο.

Τέλος, η Πειραιώς αναμένεται να καταγράψει κέρδη 24 εκατ. ευρώ το Q3, μειωμένα 64% στο έτος, με τα καθαρά έσοδα από τόκους να διαμορφώνονται στα 355 εκατ. ευρώ, 2% υψηλότερα, και τις προβλέψεις για επισφάλειες να ανέρχονται στα 156 εκατ. ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here