της Ελενας Ερμείδου

Υπό διερεύνηση βρίσκονται τα αίτια της έκρηξης στην Βηρυτό η οποία είχε ως αποτέλεσμα πολλά θύματα και σημαντικές ζημιές.  Καθώς η κατάσταση εξελίσσεται, η πιθανή επίδραση στην τοπική ασφαλιστική αγορά παραμένει αβέβαιη σε αυτό το στάδιο

Στον Λίβανο είναι χαμηλά είναι τα ποσοστά ασφαλιστικής διείσδυσης στον κλάδο περιούσιας. Η ασφάλιση περιουσίας αντιπροσωπεύει ένα μικρό κλάσμα στην συνολική ασφαλιστική πίτα στην οποία κυριαρχεί η ασφάλιση αυτοκινήτου, υγείας και οι ιατρικές ασφαλίσεις, σύμφωνα με την AM Best. Με βάση τα στοιχεία του 2018, οι τρεις αυτοί επιμέρους κλάδου αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 85%  των μεικτών ασφαλίστρων ασφαλίστρου.

Ωστόσο, ανοδική υπήρξε η τάση ασφάλισης περιουσίας ,αντιπροσωπεύοντας το 6% στα συνολικά μεικτά ασφάλιστρα 2018 – καθώς οι ασφαλιστές έχουν διευρύνει τις συνεργασίες τους  με αντισυμβαλλομένους για να αντισταθμίσουν τις επιδόσεις τους στον κλάδο αυτοκινήτου. Δεδομένης της έκτασης της ζημιάς σε μια από τις πιο πολυσύχναστες, πλουσιότερες περιοχές της χώρας, η AM Best εκτιμά ότι το περιστατικό θα επιβαρύνει τον ήδη ασφαλισμένο τομέα του Λιβάνου.

Σε έκθεση για την ασφαλιστική αγορά του Λιβάνου που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2020, η AM Best αναφέρει ότι οι πολιτικές αναταραχές και το διογκούμενο δημόσιο χρέος αύξησαν το επίπεδο της οικονομικής αβεβαιότητας, επηρεάζοντας αρνητικά την πιστωτική διαβάθμιση της ασφαλιστικής αγοράς του Λιβάνου.

Πλήγμα αναμένεται να δεχτούν στην διεθνή αγορά οι ναυτιλιακές και εμπορικές ασφαλίσεις. Ορισμένοι πραγματογνώμονες πραγματοποιούν συγκρίσεις με την έκρηξη του 2015 στο κινεζικό λιμάνι Tianjin, η οποία προκάλεσε εκτεταμένες απώλειες σε (αντ) ασφαλιστές και σε διεθνείς μεταφορείς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here