Την ώρα που η ασφαλιστική βιομηχανία περνά σε μία φάση ψηφιακού μετασχηματισμού, η ανάπτυξη της τεχνολογίας ενθαρρύνει τον κλάδο να διερευνήσει και να καθιερώσει κανάλια διανομής «direct-to-consumer» (DTC).

Τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της AM Best καταδεικνύουν ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες θεωρούν το DTC ως την πιο «ελκυστική» πηγή ευκαιριών για το 2019, καθώς το 31% των ερωτηθέντων από τον ασφαλιστικό κλάδο επέλεξε αυτό, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μέσο εξασφάλισης ευκαιριών (σ.σ. συγχωνεύσεις, εξαγορές, γεωγραφική επέκταση).

Η ετήσια αναφορά της AM Best που τιτλοφορείται «DTC: Expanding Distribution and Seeking Opportunities» σημειώνει ότι εκπρόσωποι άλλων κλάδων αξιοποιούν όλο και περισσότερο τη στρατηγική DTC για να καταστούν περισσότερο «ελκυστικοί» στην αγορά και θέτουν ως προτεραιότητα τις προσδοκίες των πελατών τους ως προς την ψηφιακή τους εμπειρία και την ευκολία χρήσης.

Με μεγάλη διαφορά (40% των ερωτηθέντων), η στρατηγική DTC αποτελεί το πιο δημοφιλές κανάλι διανομής με γνώμονα την ανάπτυξη και την εφαρμογή, γεγονός που καθιστά τους ασφαλιστές καλούς γνώστες των προσδοκιών των πελατών τους, συνειδητοποιώντας παράλληλα τις δυνατότητες αυτού του καναλιού, τονίζει η  έκθεση.

Ειδικότερα, οι ασφαλιστικές εταιρείες θεωρούν ότι ο περιορισμός της διαδικασίας underwriting αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα για την επιτυχή διείσδυση της μεσαίας αγοράς.  Οι ασφαλιστές πιστεύουν ότι η βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη και η επένδυση που θα κάνουν για να επιτευχθεί αυτό, είναι οι δύο μεγαλύτερες προκλήσεις για τον εκσυγχρονισμό της διανομής και την αύξηση των πωλήσεων.

Παρόλα αυτά, το 72% εκ των ερωτηθέντων δήλωσε ότι βάζει σε προτεραιότητα την εξοικονόμηση χρημάτων.

Η ενίσχυση ή η επέκταση δυνατοτήτων του DTC πιθανόν να είναι δαπανηρή εκ των προτέρων. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης στρατηγικής θα πρέπει να αυξηθεί καθώς κανάλι διανομής ωριμάζει. Μια εταιρεία με κορυφαία DTC και μεγάλες ψηφιακές δυνατότητες είναι πιο πιθανό να επωφεληθεί από την επένδυση ή τις συνεργασίες της και να γίνει πρωτοπόρος.

Ο σχεδιασμός προϊόντων παραμένει επιπλέον ένα θέμα μείζονος σημασίας προκειμένου να καλύπτει κάποιους από τους περιορισμούς των δυνατοτήτων της DTC. Ορισμένα προϊόντα προφανώς απαιτούν και θα απαιτούν επαφή πρόσωπο – με – πρόσωπο,  καθώς ενδέχεται να είναι πολύ περίπλοκα, για να διανεμηθούν μέσω μιας πλατφόρμας DTC.

Η καινοτομία και η ανάγκη για τεχνολογική πρόοδο βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των ασφαλιστικών – και όχι μόνο – εταιρειών, αλλά παρά τις σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης που προσφέρει το DTC, η AM Best τονίζει ότι η αύξηση των ασφαλίστρων από αυτό το κανάλι θα είναι μετριοπαθής βραχυπρόθεσμα, καθώς οι ασφαλιστές συνεχίζουν να λαμβάνουν μια πιο μετριοπαθή προσέγγιση.

Πηγή: Βussiness Wire

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here