Το πρώτο εξάμηνο του 2019 σηματοδοτήθηκε από ένα συνδυασμό θετικών εξελίξεων σε αρκετούς κλάδους της Viohalco, αλλά και από προκλήσεις λόγω της ασταθούς παγκόσμιας οικονομίας και των διακυμάνσεων των τιμών των μετάλλων.

Άνοδο κύκλου εργασιών κατά 1% και λειτουργικής συγκρίσιμης κερδοφορίας κατά 9% σημείωσε κατά το α’ εξάμηνο ο όμιλος Viohalcο παραμένοντας ανθεκτικός απέναντι στην στασιμότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Συγκεκριμένα:

  • Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 1% στα 2.216 εκ. ευρώ (πρώτο εξάμηνο 2018: 2.186 εκ. ευρώ).
  • Τo ενοποιημένο αναπροσαρμοσμένo EBITDA (a-EBITDA) αυξήθηκε κατά 9% και ανήλθε σε 157 εκ. ευρώ (πρώτο εξάμηνο 2018: 144 εκ. ευρώ), ενώ το ενοποιημένο EBITDA, το οποίο συμπεριλαμβάνει την επίδραση των τιμών μετάλλων, διαμορφώθηκε σε 139 εκ. ευρώ (πρώτο εξάμηνο 2018: 170 εκ. ευρώ) ενώ
  • τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρου εισοδήματος ανήλθαν σε 17 εκ. ευρώ (πρώτο εξάμηνο 2018: 46 εκ. ευρώ).

Οι επιμέρους κλάδοι

Στον κλάδο αλουμινίου, οι εταιρίες επωφελήθηκαν από την ανοδική παγκόσμια ζήτηση του αλουμινίου, ως περιβαλλοντικά βιώσιμου υλικού, προκειμένου να αυξήσουν τους όγκους πωλήσεων σε ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές και προϊόντα.

Στον κλάδο χαλκού, η πτωτική τάση της αυτοκινητοβιομηχανίας επηρέασε σημαντικά τη ζήτηση, ιδίως για προϊόντα έλασης. Παρά την τάση αυτή, οι εταιρίες κατάφεραν να αυξήσουν το μερίδιο αγοράς και τον όγκο πωλήσεων, αξιοποιώντας την ηγετική θέση τους στην αγορά των σωλήνων χαλκού και την αυξημένη παραγωγική δυναμικότητά τους.

Οι επιδόσεις του κλάδου χάλυβα αποτύπωσαν τη συνεχιζόμενη πολιτική και οικονομική αναταραχή, καθώς και τον αυξανόμενο εμπορικό προστατευτισμό, ο οποίος επηρέασε αρνητικά τα επίπεδα ζήτησης και τις τιμές μετάλλων.

Ο κλάδος των σωλήνων χάλυβα κατέγραψε καλές επιδόσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2019. Μετά την ανάθεση σημαντικών έργων, ο κλάδος καλωδίων κατέγραψε σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας, ενισχυμένος κυρίως από τα υψηλά επίπεδα αξιοποίησης της παραγωγικής δυναμικότητας όλων των παραγωγικών μονάδων.

Τέλος ήταν ένα θετικό πρώτο εξάμηνο για τον κλάδο ανάπτυξης ακινήτων, καθώς οι επιδόσεις των εμπορικών κέντρων και ξενοδοχειακών ακινήτων ξεπέρασαν τις προσδοκίες, αναφορικά με τα έσοδα από ενοίκια και την επισκεψιμότητα.

Όσον αφορά στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, οι παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες αναμένεται να συνεχίσουν να δημιουργούν προκλήσεις. Ωστόσο, όλοι οι κλάδοι της Viohalco είναι καλά προετοιμασμένοι να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που εμφανίζονται στις αγορές τους. Οι εταιρίες της Viohalco παραμένουν προσηλωμένες στην ενίσχυση της θέσης τους, μέσω των υπό εκτέλεση επενδυτικών προγραμμάτων, της τεχνολογικής καινοτομίας και της διαρκούς βελτίωσης της λειτουργικής αποδοτικότητάς τους.

Κατά το πρώτο εξάμηνο ο καθαρός δανεισμός της Viohalco διατηρήθηκε περίπου σταθερός (1,65 δισ. ευρώ) παρά την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων. Στόχος του Ομίλου είναι η συνέχιση της αύξησης του προσαρμοσμένου EBITDA και στο μέλλον (μετά το +9% του πρώτου εξαμήνου) προκειμένου ο δείκτης καθαρό χρέος προς EBITDA να συνεχίσει την αποκλιμάκωση του

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here