Στη βούληση και την ετοιμότητα της Alpha Bank να απευθυνθεί στο σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων για την αξιοποίηση των ιστορικών ευκαιριών εκσυγχρονισμού που φέρνει το RRF για την οικονομία της χώρας, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο CEO της Τράπεζας και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ Βασίλης Ψάλτης, κατά την τοποθέτησή του στη διαδικτυακή εκδήλωση του ΣΕΒ με θέμα “Χρηματοδότηση επιχειρήσεων και έξοδος από την πανδημία”.

Ο CEO της Alpha Bank υπογράμμισε ότι η επιτυχία του μετασχηματισμού που επιχειρείται στην ελληνική οικονομία με αφορμή το RRF, απαιτεί την ανάληψη του αντίστοιχου μεριδίου ευθύνης από το σύνολο των εμπλεκομένων, της δημόσιας διοίκησης, των επιχειρήσεων και του τραπεζικού συστήματος για την ενεργή στήριξη της προσπάθειας δημιουργίας ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για τη χώρα. Τόνισε, δε, την ειδοποιό διαφορά μεταξύ των νέων κονδυλίων του RRF και ευρωπαϊκών προγραμμάτων του παρελθόντος, εξηγώντας ότι αυτά δεν έχουν επιδοματικό χαρακτήρα, ούτε προορίζονται για την υποστήριξη απαρχαιωμένων μοντέλων χρηματοοικονομικής λειτουργίας και διοίκησης, αντιθέτως αποσκοπούν στη δραστική αλλαγή της δομής της οικονομίας με στόχο την εξωστρέφεια, την καινοτομία, την πράσινη μετάβαση και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

  • “Με την επιτυχή ολοκλήρωση της Αύξησης του Μετοχικού μας Κεφαλαίου στείλαμε ένα καθαρό μήνυμα προς την ελληνική επιχειρηματικότητα ότι είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη που μας αναλογεί, προκειμένου η ευκαιρία εκσυγχρονισμού που έχει η πατρίδα μας να μην περάσει αναξιοποίητη

σημείωσε ο κ. Ψάλτης, τονίζοντας την ικανότητα της Alpha Bank να στηρίξει την ελληνική επιχειρηματικότητα, αξιοποιώντας τόσο τους χρηματοδοτικούς πόρους, όσο και τηνυψηλή εξειδίκευσή της στην εκπόνηση έργων και επενδυτικών σχεδίων μεγάλου βεληνεκούς.

Όσον αφορά στις τράπεζες, ο κ. Ψάλτης σημείωσε ότι αυτές καλούνται σήμερα να “επανεφεύρουν τον εαυτό τους” καθώς πέραν της πιστωτικής επέκτασης που αναμένεται να καλύψουν μέσα στην επόμενη πενταετία ύψους 33 δισ. ευρώ, το μεγάλο στοίχημα που καλούνται να κερδίσουν αφορά στην υιοθέτηση μίας νέας προσέγγισης για τις χρηματοδοτήσεις, με γνώμονα την ορθολογική αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων και τη συνολική βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Αναφερόμενος στο ρόλο που σκοπεύει να αναλάβει η Alpha Bank στα νέα αυτά δεδομένα, ο κ. Ψάλτης σημείωσε:

  • Σχεδιάζουμε να προσφέρουμελύσεις “στα μέτρα” και τις ανάγκες κάθε επιχείρησης, αξιοποιώντας όχι μόνο τους χρηματοδοτικούς πόρους, αλλά και την εξειδίκευσή μας στην εκπόνηση έργων μεγάλου βεληνεκούς. Στόχος μας είναινα λειτουργήσουμε ως σύμβουλοςμε πραγματική κατανόηση των αναγκών του πελάτη, ώστε, σε συνεργασία με άλλους στρατηγικούς εταίρους,κάθε επιχείρηση να έχει την καθοδήγηση που απαιτείται, για την δημιουργία ενός επιλέξιμου προς χρηματοδότηση σχεδίου”.

 

Alpha Bank και επιχειρηματικότητα

 

Αναφορικά με την διάχυση των πόρων του RRF στην ελληνική οικονομία, ο κ. Ψάλτης σημείωσε πως ενώ οι ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι διαθέτουν την οργάνωση και τις διαδικασίες εταιρικής διακυβέρνησης που απαιτούνται για την υλοποίηση απαιτητικών επενδυτικών πλάνων, το ζητούμενο είναι να βελτιωθεί συνολικά η βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για να σημειώσει χαρακτηριστικά:

  • “Ως Alpha Bank, απευθυνόμαστε στο σύνολο των Ελλήνων επιχειρηματιών που φιλοδοξούν να αξιοποιήσουν την τεράστια αυτή ευκαιρία, προκειμένου να αναπτύξουν σύγχρονα μοντέλα εταιρικής διακυβέρνησης, να ακολουθήσουν νέες μεθόδους προετοιμασίας επενδυτικών σχεδίων και να αναζητήσουν επιχειρηματικές συνεργασίες με άλλες οικονομικές μονάδες για την αξιοποίηση οικονομιών κλίμακος”.

Σημείωσε δε, ότι στην κατεύθυνση αυτή, απαιτείται και από τις επιχειρήσεις να μοιράζονται την ίδια φιλοδοξία για αλλαγή υποδείγματος και να διακατέχονται απόκουλτούρα ανάπτυξης ισχυρής υποδομήςκαι όχι κατ’ ανάγκην άμεσης απόδοσης.

Επίσης, ο κ. Ψάλτης εξήγησε και το συνολικό πλαίσιο της στήριξης που λαμβάνουν οι επιχειρήσεις από την Alpha Bank, υπογραμμίζοντας ότιη Τράπεζα ενισχύει, όχι μόνο με κεφάλαια, αλλά θέτοντας στη διάθεση των επιχειρήσεων την υψηλή εξειδίκευση των Στελεχών της και την εμπειρία της προκειμένου να βοηθήσει, όχι μόνον με δανεισμό, αλλά και συμβουλές αναφορικά με το επενδυτικό πλάνο, τη βελτίωση της δομής της εταιρίας, την πιθανότητα συνεργασιών, την αξιοποίηση ευκαιριών.

 

Πλήρης ενσωμάτωση κριτηρίων ESG

 

Κατά την τοποθέτησή του στην ψηφιακή εκδήλωση του ΣΕΒ, ο CEO της Alpha Bank αναφέρθηκε και στησημασία της ενσωμάτωσης των κριτηρίων ESG στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι, καθώς όπως είπε η διεθνής επενδυτική κοινότητα δείχνει αυξημένη ευαισθησία σε θέματα αειφορίας των επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα υπάρχει ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο (π.χ. μείωση των εκπομπών αεριών του θερμοκηπίου) που απαιτεί τη συμμόρφωση των επιχειρηματιών.

Συγκεκριμένα για την Alpha Bank, σημείωσε ο κ. Ψάλτης, η νέα αυτή προσέγγιση συνιστά μία σημαντική ευκαιρία για πλήρη προσαρμογή της λειτουργίας της, σε όλα τα επίπεδα, στους κανόνες ESG, για να καταλήξει ότι “το νέο αυτό πλαίσιο στόχο έχει να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των ίδιων των κοινωνιών, ιδιαίτερα δε των νέων γενεών για βιώσιμη ανάπτυξη, κυκλική οικονομία, προστασία του περιβάλλοντος και διαφάνεια”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here