Ο κόσμος βρίσκεται στη μέση μιας πρωτόγνωρης ενεργειακής κρίσης.

Οι υψηλές τιμές ενέργειας, ειδικά για το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα, οδηγούν τον υψηλό πληθωρισμό για δεκαετίες σε διάφορες χώρες, ορισμένες από τις οποίες αντιμετωπίζουν επίσης ελλείψεις ενέργειας. Η πρόσφατη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει την κρίση, δεδομένου ότι η χώρα είναι ταυτόχρονα σημαντικός παραγωγός και εξαγωγέας πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη Στατιστική Ανασκόπηση της Παγκόσμιας Ενέργειας της BP, το infographic παρέχει περαιτέρω πληροφορίες για την κρίση, οπτικοποιώντας τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο το 2021.

Παραγωγή πετρελαίου: Χώρες του ΟΠΕΚ εναντίον Υπόλοιπου Κόσμου

Πριν εξετάσουμε τα δεδομένα σε επίπεδο χώρας, αξίζει να δούμε την ποσότητα πετρελαίου που παράγει ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) σε σύγκριση με άλλους οργανισμούς και περιοχές.

Region/Organization 2021 Oil Production (barrels per day) % of Total
OPEC 31.7M 35%
North America 23.9M 27%
Commonwealth of Independent States (CIS) 13.8M 15%
Rest of the World 20.5M 23%
Total 89.9M 100%

 

Οι χώρες του ΟΠΕΚ είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί πετρελαίου συλλογικά, με τη Σαουδική Αραβία από μόνη της να αποτελεί το ένα τρίτο της παραγωγής του Οργανισμού. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η παραγωγή του ΟΠΕΚ παραμένει κάτω από τα προ-πανδημικά επίπεδα, αφού ο οργανισμός περιόρισε την παραγωγή του κατά 10 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (B/D) το 2020.

Μετά τις χώρες του ΟΠΕΚ, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Μεξικό αντιπροσώπευαν λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου το 2021. Σχεδόν το 70% της παραγωγής πετρελαίου της Βόρειας Αμερικής προήλθε από τις ΗΠΑ.

Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί πετρελαίου το 2021

Περίπου το 43% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου προερχόταν από τρεις μόνο χώρες το 2021 — τις ΗΠΑ, τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία.

 

Τις τελευταίες δεκαετίες, η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ βρίσκεται σε ένα “roller-coaster”. Αφού έπεσε από το ανώτατο όριο του 1970 των 11,3 εκατομμυρίων B/D, έφτασε στο ιστορικό χαμηλό των 6,8 εκατομμυρίων B/D το 2008. Ωστόσο, μετά από μια ανάκαμψη τη δεκαετία του 2010, η χώρα έχει έκτοτε ξεπεράσει τη Σαουδική Αραβία ως ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου. Από το 2021, ωστόσο, οι ΗΠΑ παρέμειναν καθαρός εισαγωγέας αργού πετρελαίου ενώ εξήγαγαν προϊόντα διύλισης πετρελαίου.

Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία παρήγαγαν περίπου 11 εκατομμύρια B/D η καθεμία το 2021 και ήταν οι δύο μεγαλύτεροι εξαγωγείς πετρελαίου παγκοσμίως. Και στις δύο χώρες, οι κρατικές εταιρείες πετρελαίου (Saudi Aramco και Gazprom, αντίστοιχα) ήταν οι πιο πολύτιμες εταιρείες παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Από την Ευρώπη (εξαιρουμένης της Ρωσίας), μόνο η Νορβηγία βρέθηκε στους 15 κορυφαίους παραγωγούς πετρελαίου, αντιπροσωπεύοντας το 2,3% της παγκόσμιας παραγωγής. Η έλλειψη περιφερειακής παραγωγής εξηγεί εν μέρει την εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, επιδεινώνοντας την ενεργειακή κρίση της περιοχής.

Πώς η ενεργειακή κρίση επηρεάζει την παραγωγή πετρελαίου

Μετά από μια βαθιά πτώση το 2020, η ζήτηση πετρελαίου επανέρχεται και είναι πλέον πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα. Επιπλέον, οι περιορισμοί στην προσφορά λόγω των κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο συσφίγγουν την αγορά και οδηγούν στις υψηλές τιμές του πετρελαίου.

Ενώ ο αντίκτυπος έχει γίνει αισθητός παγκοσμίως, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν πληγεί σκληρά λόγω της εξάρτησής τους από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων της Ρωσίας, με ορισμένες εξ αυτών να εισάγουν σχεδόν όλα τα ενεργειακά τους καύσιμα από τη Ρωσία.

Για την καταπολέμηση της κρίσης πετρελαίου, ο υπόλοιπος κόσμος αυξάνει την προσφορά πετρελαίου μέσω της αύξησης της παραγωγής ή της απελευθέρωσης στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου (SPRs). Η παραγωγή των ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθεί κατά 1 εκατομμύριο B/D το 2022 – επίπεδο ρεκόρ. Ταυτόχρονα, τα δυτικά έθνη καλούν τα μέλη του ΟΠΕΚ να αυξήσουν την παραγωγή τους για να χαλαρώσουν οι τιμές. Ωστόσο, τα κράτη του ΟΠΕΚ εμμένουν στις προγραμματισμένες αυξήσεις της παραγωγής τους, με την παραγωγή να είναι ακόμα κάτω από τα επίπεδα των αρχών του 2020.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ