Η Ευρώπη κρυώνει. Ο φαύλος κύκλος των ανοδικών τιμών ενέργειας στην Ευρώπη δεν έχει τέλος.Η Ελλάδα να ακολουθεί την ευρύτερη τάση και μόνον η κρατική αρωγή ανακουφίζει τα νοικοκυριά όχι τις επιχειρήσεις.

Οι επιχειρήσεις όμως συντηρούν τον πληθωρισμό αφού μετακυλίουν το αυξημένο κόστος.

Σήμερα το απόγευμα στις 6, ο Ήλιος θα βρεθεί στο χειμερινό ηλιοστάσιο, έτσι θα ξεκινήσει και τυπικά ο φετινός χειμώνας στην Ελλάδα και γενικότερα στο βόρειο ημισφαίριο.

Το βράδυ του ηλιοστασίου, το πρώτο του χειμώνα, καθώς και τα αμέσως επόμενα θα είναι τα μεγαλύτερα του έτους σε διάρκεια. Αντίστροφα, σήμερα 21 Δεκεμβρίου, στο νότιο ημισφαίριο θα αρχίσει το καλοκαίρι, με τη διάρκεια της μέρας να βρίσκεται στο αποκορύφωμά της

Στην Ευρώπη όμως ο χειμώνας θα είναι μακρύς. Οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος εκτοξεύθηκαν πάνω από τα 400 ευρώ / MWh στις περισσότερες χώρες, με παράγοντες της αγοράς να εκτιμούν ότι η Ευρώπη θα πρέπει πλέον να προετοιμάζεται για σημαντικές ελλείψεις καθώς επιδεινώνονται οι καιρικές συνθήκες και με τη ζήτηση να αυξάνεται σημαντικά. Οι θερμοκρασίες προβλέπεται να υποχωρήσουν κάτω από το μηδέν σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αυτή την εβδομάδα, δοκιμάζοντας ακόμη περισσότερο τις αντοχές των δικτύων ηλεκτροδότησης.

Η άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος συντηρείται από την κλιμάκωση της διένεξης Ευρώπης – Ρωσίας για Ουκρανία και Nord Stream.

Η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών ενισχύει τη ζήτηση και παράλληλα μειώνει την παραγωγή ενέργειας από τις ΑΠΕ.

Χθες σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές η τιμή της μεγαβατώρας ξεπέρασε τα 430 ευρώ, ενώ στην εγχώρια αγορά διαμορφώθηκαν στα 342 ευρώ.

Οι τιμές παραμένουν στα ύψη ακόμη και για συμβόλαια Ιουλίου 2022.

Η Ευρώπη αδυνατεί να υιοθετήσει μια ενιαία πολιτική άμυνας, καθώς στο εσωτερικό της επικρατούν διαμετρικά αντίθετες απόψεις.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις μέσης τάσης οδηγούνται σε μείωση παραγωγής, ενώ αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των πελατών που ζητούν διακανονισμούς.

Το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους θα είναι δύσκολο, ενώ η παράταση των επιδοτήσεων σε λογαριασμούς ρεύματος και αερίου μοιάζει μονόδρομος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here