Γράφει η «ξενοδόχος»

 

«Βαρύ χειμώνα» προβλέπει ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου κ. Αλέξανδρος Βασιλικός για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας αλλά και αυτά που βρίσκονται στους ορεινούς όγκους κι έχουν ουσιαστικά να δούν έσοδα από πρίν το Μάρτιο του 2020.

Οι λόγοι είναι πολλοί με κυρίαρχο φυσικά την επιδείνωση των δεικτών της πανδημίας, την ίδια στιγμή που και οι επιμέρους τουριστικές αγορές δεν έχουν αντιδράσει ενιαία, με τον ίδιο τρόπο, π.χ. στο κομμάτι του city break ή του επαγγελματικού τουρισμού.

  • «Επιπλέον, το κόστος της ενέργειας είναι πολύ υψηλό, επομένως θα πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά το θέμα της στήριξης του κλάδου μέσα στο χειμώνα, ανάλογα με την περίπτωση. Αν φύγει οριζόντια η κρατική στήριξη,  τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας θα έχουν πολύ δύσκολες συνθήκες να αντιμετωπίσουν μέσα στους επόμενους μήνες.
  • Αλλωστε το ευρωπαϊκό πλαίσιο κρατικής στήριξης έχει παραταθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2022 για τις επιχειρήσεις που ακόμα πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας.
  • Η άρση των μέτρων στήριξης δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι οριζόντια σε ένα περιβάλλον με παντελή έλλειψη προκαταβολών και κατηγορίες ξενοδοχείων να συνεχίζουν να υπολειτουργούν στις πόλεις και τους ορεινούς όγκους»,

ανέφερε χθές ο κ. Βασιλικός, με αφορμή χθς την παρουσίαση της έρευνας του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για λογαριασμό του Επιμελητηρίου για τις επιδόσεις φέτος των ελληνικών ξενοδοχείων.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος του ΞΕΕ αναφέρθηκε ειδικότερα στα ξενοδοχεία της Εύβοιας που υπέστησαν τεράστιο πλήγμα λόγω των πυρκαγιών στη διάρκεια του καλοκαιριού και χρήζουν επίσης στήριξης για τους επόμενους πιθανόν 18 μήνες δεδομένου ότι η σεζόν προμηνύεται πολύ δύσκολη και για το καλοκαίρι του 2022.

 

Ως προς τα ευρήματα της έρευνας του ΙΤΕΠ, η ανάκαμψη του τουρισμού δεν ήταν οριζόντια και η διάρκεια της φετινής τουριστικής σεζόν στην Ελλάδα ήταν βραχύβια.

Οι τιμές στα ανοικτά ξενοδοχεία στο τέλος Οκτωβρίου ήταν στα 81 ευρώ, ενώ μέσα στον Αύγουστο μεσοσταθμικά ήταν στα 114 ευρώ.

Η μέση πληρότητα στα ανοιχτά ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας έφτασε στο peak σε ποσοστό 83,7% την εβδομάδα από τις 9 έως 15 Αυγούστου, με τις συνεχούς λειτουργίας μονάδες το ίδιο διάστημα να σημειώνουν πληρότητα 70,8%.

Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, τα 4 και 5 αστέρων ξενοδοχεία παρουσίασαν τις υψηλότερες πληρότητες καθ’ όλη σχεδόν τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν. Επισημαίνεται βέβαια ότι το 76% των ελληνικών ξενοδοχείων  ανήκει στις κατηγορίες 3, 2 και 1 αστεριών. Ταυτόχρονα διαπιστώθηκε ότι οι υψηλότερες επιδόσεις καταγράφηκαν στις περιφέρειες Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου.

Για το μήνα Σεπτέμβριο η πληρότητα διαμορφώθηκε μεσοσταθμικά στο 58,4%. Τον Οκτώβριο, μεσοσταθμικά  σε Κρήτη και Νησιά Νοτίου Αιγαίου η πληρότητα ανήλθε στο 58,9% και 55,7% αντίστοιχα, ποσοστό που καταδεικνύει ότι στις περιοχές αυτές καταγράφηκε μετατόπιση της τουριστικής περιόδου, δεδομένου ότι η σεζόν ξεκίνησε ουσιαστικά στις αρχές Ιουλίου.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ