Γράφει η «ξενοδόχος»

Στα θετικά νέα της χθεσινής ημέρας περιλαμβάνεται η …ανασκευή της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που προσέφερε βαθιά ανάσα στις τουριστικές αγορές της Μεσογείου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Οι τουριστικοί φορείς σε όλη την Ευρώπη ένιωσαν έντονα … ρίγη όταν άκουσαν -στις αρχές της περασμένης εβδομάδας- τις δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν ότι οι Ευρωπαίοι καλό θα ήταν “να μην βιαστούν να κλείσουν τις διακοπές” τους για το φετινό καλοκαίρι λόγω του κορωνοϊού.  Γεγονός το οποίο προκάλεσε ποικίλα σχόλια και μεγάλη αναστάτωση στην ήδη πολλαπλά τραυματισμένη ευρωπαϊκή τουριστική βιομηχανία.

  • Στην Ελλάδα, χαρακτηριστικό ήταν το σχόλιο του προέδρου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Αλέξανδρου Βασιλικού περί “απογοητευτικών δηλώσεων και μάλιστα στην πιο δύσκολη συγκυρία για τον ευρωπαϊκό και ελληνικό τουρισμό….” 

Χθες, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φαίνεται να …ζύγισε καλύτερα τα πράγματα, εξ’ ού και η πρότασή της στην πορτογαλική εφημερίδα Expresso, ότι θα πρέπει να βρεθούν «έξυπνες λύσεις» ώστε να κάνουν φέτος οι Ευρωπαίοι διακοπές το καλοκαίρι. Η ίδια έκανε λόγο για «λίγο διαφορετικές διακοπές, με άλλα μέτρα υγιεινής και περισσότερη κοινωνική αποστασιοποίηση», την ίδια στιγμή που οι τα κράτη- μέλη θα πρέπει να προχωρήσουν με προσεκτικά βήματα για την επόμενη μέρα με την σταδιακή άρση των περιορισμών.

  • «Αυτή είναι η σωστή στρατηγική για την Ευρωπαϊκή Ενωση ώστε να βγεί από την κρίση του κορωνοϊού- ας συνεργαστούμε όλοι μαζί για να το επιτύχουμε», σχολίασε μέσω twitter ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης.

Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της, σύμφωνα και με τον υπουργό Ανάπτυξης κι Επενδύσεων κ. Άδωνη Γεωργιάδη, θα υποβάλλει μέσα στο Μάιο ολοκληρωμένο σχέδιο για την στήριξη του τουρισμού, ώστε από μία πολύ μικρότερη πίτα, η Ελλάδα να διεκδικήσει ένα μεγαλύτερο κομμάτι ακόμη και το 2020 και πολύ περισσότερο το 2021.

Σύμφωνα με τον ίδιο

  • «Σίγουρα στο πακέτο στήριξης του κλάδου θα υπάρξουν και φορολογικές ελαφρύνσεις για το τουριστικό πακέτο (σ.σ. οι τουριστικοί φορείς ζητούν συντονισμένα μείωση στον ΦΠΑ διαμονής, εστίασης, μεταφορών και έστω προσωρινή κατάργηση του τέλους διαμονής). Αυτό θα γίνει υπό το πρίσμα μιας συνολικής πρότασης στήριξης του τουρισμού».

Με ικανοποίηση φαίνεται ότι δέχθηκε τις δηλώσεις της κ. Φον ντερ Λάιεν και ο κ. Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

  • «Είναι μία πιο αισιόδοξη και θετική προσέγγιση από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε σχέση με τις δηλώσεις της προηγούμενης εβδομάδας. Οι έξυπνες λύσεις θα βρεθούν στο προσεχές διάστημα, από την στιγμή που οι πολίτες θα χρειαστούν στις διακοπές τους μεγαλύτερη ασφάλεια και πολλές οικονομίες στηρίζονται στον τουριστικό κλάδο», σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here