Παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις των κεντρικών τραπεζών για την …παροδικότητα του πληθωριστικού φαινομένου που πλήττει όλες τις οικονομίες, οι αγορές εμπιστεύονται περισσότερο το …ένστικτο τους και αναζητούν ασφαλή αντιπληθωριστικά καταφύγια, ακόμη και παραδοσιακού τύπου όπως είναι το χρυσάφι.

Η τιμή χρυσού έφτασε χθες στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο, καθώς και τα νεώτερα στοιχεία που ανακοινώθηκαν έδειξαν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ εκτοξεύτηκε σε υψηλό 31 ετών.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις Η.Π.Α. αυξήθηκε κατά 6,2% από τον Οκτώβριο του 2020.

Από τον Σεπτέμβριο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,9%, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

Ο δομικός δείκτης, που δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια, αυξήθηκε κατά 0,6%. Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg τοποθετούσαν την ετήσια αύξηση στο 5,9%, με άνοδο 0,6% από τον προηγούμενο μήνα.

Σημειώνεται ότι ο ICE U.S. Dollar Index, δείκτης που μετρά τη σχέση του δολαρίου έναντι έξι ισχυρών νομισμάτων, ενισχύθηκε κατά 0,9%.

Ο  χρυσός παράδοσης Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο +1% και έκλεισε στα 1.848,3 δολάρια την ουγγιά, καταγράφοντας πέμπτη σερί ανοδική συνεδρίαση, στο μεγαλύτερο κερδοφόρο σερί από το αντίστοιχο σερί που τελείωσε στις 7 Ιουλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones Market Data.

Παράλληλα, πρόκειται για το υψηλότερο κλείσιμο από τις 16 Ιουνίου.

ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ, σημαντική μείωση κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου, μετά από τα στοιχεία για πτώση στα αποθέματα αργού των ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν από το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας.

Στο αρνητικό κλίμα για το πετρέλαιο, συνέβαλαν και οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, που δήλωσε ότι έχει δώσει εντολή στο επιτελείο του να πάρει μέτρα για τις αυξημένες ενεργειακές τιμές στις ΗΠΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here