Γράφει η «ξενοδόχος»

Εν μέσω πανδημίας και τον ελληνικό τουρισμό να βάλλεται από παντού λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών που αντί να μειώνονται, εντείνονται, οι σχέσεις του μεγαλύτερου τουριστικού οργανισμού της Ευρώπης με τους Έλληνες ξενοδόχους έφθασαν μέχρι τη Βουλή.

Αφορμή, η πρόθεση της TUI να μεταθέσει πληρωμές του 2020 για το 2021 επικαλούμενη τις αβέβαιες συνθήκες στην αγορά, τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται και φυσικά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, με πιο πρόσφατο ‘’χτύπημα’’ αυτό της Μεγάλης Βρετανίας για «μπλόκο» στα ταξίδια από τις 5 Νοεμβρίου έως τις αρχές Δεκεμβρίου με αποτέλεσμα της ακυρώσεις όλων των ‘’πακέτων’’ των Βρετανών για το εξωτερικό.

Ο τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και Βουλευτή Δωδεκανήσου Νεκτάριος Σαντορινιός, η τομεάρχης Τουρισμού και βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου καθώς και 33 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ– Προοδευτική Συμμαχία κατέθεσαν ερώτηση προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Τουρισμού «σχετικά με τον κίνδυνο μη βιωσιμότητας των επιχειρήσεων καταλυμάτων της χώρας, μετά την ανακοίνωση της TUI για παύση πληρωμών», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

  • «Η ανακοίνωση- βόμβα της TUI προς τους Ελληνες ξενοδόχους κάνει λόγο για μερική αποπληρωμή μέχρι του 25% των οφειλών, εντός του 2020 και επανέναρξη των διαδικασιών εξόφλησης, από την άνοιξη του 2021 και μετά, δηλαδή μετά και την επίσημη έναρξη της επόμενης τουριστικής σεζόν, καταδικάζοντας έτσι σε οικονομική ασφυξία, όσους επιχειρηματίες άνοιξαν φέτος τα καταλύματά τους», επισημαίνεται στην ερώτηση, που συνοδεύεται από την εκτίμηση ότι
  • «η στάση πληρωμών της TUI αναμένεται να συμπαρασύρει εργαζόμενους, πρωτογενή τομέα και άλλους σχετικούς, με τον τουρισμό, κλάδους, κυρίως στα νησιά».

Η πλευρά της TUI διευκρινίζει πάντως ότι το θέμα της μετάθεσης πληρωμών για την άνοιξη του 2021 αφορά ουσιαστικά μόνο το 10% των οφειλομένων:

  • «Η TUI προχώρησε σε ένα σημαντικό μέρος προπληρωμών στους ξενοδόχους για το καλοκαίρι του 2020 συνολικού ύψους 252 εκατ. ευρώ. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι των δύσκολων -γεμάτων προκλήσεων- συνθηκών με σημαντικούς περιορισμούς στα διεθνή ταξίδια, λόγω της πανδημίας.
  • Οι συνθήκες στον τουρισμό παραμένουν άστατες και αναμένονται αντίστοιχα ευμετάβλητες και κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
  • Η TUI, ως ένας αξιόπιστος συνεργάτης, συνεχίζει αυτή την περίοδο να εργάζεται μαζί με τους ξενοδόχους με τους οποίους διατηρεί μακροχρόνιες σχέσεις στους προορισμούς ανά την Ελλάδα και ποσοστό κοντά στο 90% των οφειλομένων πληρωμών έχει ήδη διευθετηθεί.
  • Η TUI πραγματοποιεί σημαντικές επενδύσεις για την επέκταση της σεζόν στην Ελλάδα τουλάχιστον μέχρι και το Νοέμβριο του 2020 και για την ενίσχυση του τουριστικού της προγράμματος στη χώρα το 2021, κινήσεις που είναι προς όφελος του ελληνικού τουρισμού συνολικά και των ίδιων των ξενοδόχων.
  • Με δεδομένες αυτές τις -σημαντικές- επενδύσεις, πραγματοποιούμε συζητήσεις με τους στρατηγικούς μας εταίρους στην Ελλάδα προκειμένου να ενισχύσουμε περαιτέρω τις δραστηριότητές μας την επόμενη τουριστική σεζόν», αναφέρει ο ταξιδιωτικός οργανισμός.

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here