Την ώρα που στην Ευρωζώνη οι τράπεζες αυξάνουν τις χορηγήσεις δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με τους ταχύτερους ρυθμούς από το 2009, στην Ελλάδα εξακολουθούμε να έχουμε πιστωτική συρρίκνωση.

Η αδυναμία των τραπεζών να στηρίξουν την πραγματική οικονομία με πιστώσεις ενδεχομένως να αποδειχθεί στην μεγαλύτερη πρόκληση για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, το Νοέμβριο η συνολική χρηματοδότηση της οικονομίας μειώθηκε κατά 1,8% σε σχέση με πέρυσι. Οι καταθέσεις πάντως αυξήθηκαν κατά 6,4%.

Αναλυτικότερα, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τη γενική κυβέρνηση, το Νοέμβριο του 2018, ήταν αρνητική κατά 89 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 1,294 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης της γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε σε -4,4% από -4,9% τον προηγούμενο μήνα.

Οι χορηγήσεις δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα μειωθηκαν κατά 1,4%, όπως και τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν θετική κατά 106 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 972 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις ήταν -0,6% από -0,7% τον προηγούμενο μήνα.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών ήταν -1,9%, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.Πτώση 2,1% κατέγραψε η χρηματοδότηση προς ιδιώτες και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here