«Καλωσορίζοντας το 2019, όλοι αναζητούμε, αναμένουμε και ίσως ακόμα και να απαιτούμε, πολύ περισσότερα για τη βελτίωση της καθημερινότητα μας από την έλευση του νέου χρόνου, γράφει σε άρθρο του για τη νέα οικονομική χρονιά ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής, κ. Βασίλης Κορκίδης.

Οπως επισημαίνει, «Συμπληρώσαμε από το 2009 ακριβώς μία δεκαετία πρωτόγνωρης κρίσης και ύφεσης, με τρία μνημόνια και ένα μεταμνημόνιο, από τέσσερις διαφορετικές κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις που προέκυψαν μετά από πρόωρες εκλογικές αναμετρήσεις και φυσικά ένα δημοψήφισμα. Όμως, έχουμε πλέον μπροστά μας όλο το 2019, ένα κρίσιμο έτος τριπλών μάλιστα εκλογών, για την αυτοδιοίκηση και το Ευρωκοινοβούλιο τον Μάιο και βεβαίως τις εθνικές εκλογές, οι οποίες όποιο μήνα του έτους και να γίνουν, τουλάχιστον αυτή τη φορά θα είναι σε βάθος τετραετίας.

Είναι γεγονός ότι κάθε νέα χρονιά δημιουργεί πάντα την ελπίδα και τη προσδοκία για κάτι καινούργιο, κάτι καλύτερο, κάτι περισσότερο. Υπάρχουν λοιπόν πολλά που θέλουμε ως επαγγελματίες, ως πολίτες και ως ψηφοφόροι να βελτιωθούν, να διορθωθούν και να αλλάξουν κατά τη διάρκεια της νέας χρονιάς. Γιαυτό, οι πολιτικοί αρχηγοί εκτός από πολιτική ένταση στον δημόσιο διάλογο και το Κοινοβούλιο, οφείλουν να παρατάξουν ένα άρτιο και εφικτό πρόγραμμα διακυβέρνησης και να επιλέξουν τους κατάλληλους ανθρώπους, που θα μπορέσουν να το υλοποιήσουν με επιτυχία, μετά τις εκλογές.

Οι άνθρωποι της επιχειρηματικότητας απο τη πλευρά μας, περιμένουμε μία εθνική πολιτική για περισσότερες επιχειρηματικές δραστηριότητες με μεγαλύτερα κέρδη, λιγότερους φόρους για περισσότερες δουλειές και βεβαίως καλύτερα αμειβόμενες. Οι πολίτες έχουμε ανάγκη από περισσότερη ασφάλεια και ζητάμε υψηλότερου επιπέδου υπηρεσίες υγείας και παιδείας. Οι αδύναμοι συμπολίτες μας δικαιούνται περισσότερη αλληλεγγύη για να ανακτήσουν μία αξιοπρεπή διαβίωση και η υπό διωγμό μεσαία τάξη, μία καλύτερη ποιότητα ζωής. Οι ψηφοφόροι, ανεξαρτήτως προτίμησης αναζητούν περισσότερους πολιτικούς με καλύτερο επίπεδο και περισσότερο ήθος, το οποίο έχει λείψει από την πολιτική ζωή του τόπου μας. Επίσης προτιμούν ένα συγκροτημένο και ήπιο πολιτικό λόγο, ώστε να ακούσουν επιτέλους τεκμηριωμένα επιχειρήματα, αντί για εκατέρωθεν κατηγορίες και ύβρεις».

«Το 2019 σίγουρα απαιτούνται περισσότερα από όλους, αρκεί όμως να υπάρχει και ανάλογη ανταπόκριση των προσπαθειών μας», τονίζει ο κ. Κορκίδης. «Χρειάζεται περισσότερη εργατικότητα, γιατί τίποτα δεν προχωράει χωρίς σκληρή δουλειά, με τη προϋπόθεση βεβαίως ότι θα υπάρχουν δουλειές. Χρειάζεται περισσότερη γνώση των προβλημάτων, γιατί τίποτα δεν είναι απλό στο σύγχρονο ψηφιακό κόσμο. Χρειάζεται περισσότερη κινητοποίηση ευρύτερων στρωμάτων και επίτευξης συναινέσεων, γιατί τίποτα δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη συμφωνία των πολλών. Χρειάζεται περισσότερη ανανέωση, περισσότερο σε ιδέες και λιγότερο σε ηλικία.

Χρειάζεται να εμπιστευτούμε περισσότερο τους έντιμους, συνεπείς και άξιους ανθρώπους με τις απαραίτητες γνώσεις και την ικανότητα να μας βγάλουν οριστικά από τη ζοφερή κατάσταση της τελευταιάς δεκαετίας.

Χρειάζεται περισσότερη εμπιστοσύνη από και προς την επιχειρηματικότητα.Αυτό που λείπει ακόμα είναι η εμπιστοσύνη, η οποία απαιτεί πολύ χρόνο και κόπο για να τη χτίσεις και αρκεί μία στιγμή για να την γκρεμίσεις. Η εμπιστοσύνη είναι λοιπόν το βασικό στοιχείο για να αρχίσουν οι εγχώριοι και ξένοι επενδυτές να κοιτούν ξανά την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό.

Η αύξηση της επιχειρηματικότητας που καταγράφεται από τα επίσημα στοιχεία των Επιμελητηρίων στο ΓΕΜΗ, είναι ένα καλό σημάδι για την οικονομία, καθώς το 2018 διευρύνθηκαν σημαντικά κατά 7% οι νέες ιδρύσεις επιχειρήσεων, ενώ μειώθηκαν αισθητά κατά 33% τα «λουκέτα». Αυτή η τάση θετικού ισοζυγίου εγγραφών-διαγραφών, αναμένεται να συνεχιστεί και το 2019. Σε ό,τι αφορά στις νέες ιδρύσεις επιχειρήσεων οι περισσότερες με αύξηση 33% είναι ΙΚΕ, οι οποίες πλεονεκτούν έναντι των άλλων μορφών επειδή έχουν χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές. Ακολουθούν οι ΟΕ με αύξηση 27%, οι ΕΕ με αύξηση 36%, οι ΑΕ με αύξηση 3% και τέλος λιγότερες κατά 8% είναι οι ατομικές. H εξέλιξη του θετικού ισοζυγίου επιχειρηματικότητας αντανακλά την προοπτική βελτίωσης του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, καθώς βελτιώνεται το δημοσιονομικό πρόβλημα και ο κρατικός προϋπολογισμός από τα ελλείμματα πέρασε σε πλεονάσματα. Το γεγονός όμως αυτό δεν πρέπει να μας εφησυχάζει, αλλά να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την μείωση της φορολογίας και του ασφαλιστικού κόστους των νομικών προσώπων. Μπορεί να έχει νομοθετηθεί η σταδιακή μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 2019 κατά μία μονάδα μέχρι το 2022, χωρίς όμως αυτό να επαρκεί. Η ανάταση της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, χρειάζεται αν όχι όλους, σίγουρα περισσότερους».

Οπως υπογραμμίζει ο κ. Κορκίδης στο άρθρο του, «το 2019 θα έχει εξελίξεις, ανατροπές, προσδοκίες, αλλά και κινδύνους, αφού πολλά σημαντικά θέματα παραμένουν σε εκκρεμότητα και αναμένουν λύσεις. Οι βασικοί «διπλοί γρίφοι» θα είναι η έξοδος στις αγορές και η έκδοση ομολόγων, οι ρυθμίσεις χρεών και τα κόκκινα δάνεια, οι τράπεζες και η ρευστότητα, τα ακίνητα και οι πλειστηριασμοί, ο κατώτατος μισθός και οι προσλήψεις, οι συντάξεις και τα αναδρομικά, η φορολογία και οι εισφορές και βεβαίως οι προεκλογικές παροχές και η αναθεώρηση του προϋπολογισμού.

Το 2019 είναι μία κρίσιμη εκλογική χρονιά σε Ελλάδα και Εύρωπη. Ελπίζω η νέα χρονιά να είναι η απαρχή μίας νέας δημιουργικής περιόδου για όλους.

Εύχομαι, λοιπόν η χρονιά που ήρθε να γιατρέψει τις βαθιές πληγές που άνοιξαν τα μνημόνια στην ελληνική οικονομία και τη κοινωνία, όχι μόνο επιφανειακά, αλλά ριζικά. Εύχομαι το 2019 να μας δώσει τις δυνατότητες να προσπαθήσουμε με καλύτερες προοπτικές και συνθήκες, να επιχειρήσουμε περισσότερο, ώστε να πετύχουμε όσα περισσότερα χρειάζονται για να επιστρέψουμε σε μία αξιοπρεπή καθημερινότητα. Είμαι αισιόδοξος ότι κατα τη διάρκεια του νέου έτους όλο και περισσότεροι μικρομεσαίοι θα προσπαθήσουμε ακόμα περισσότερο για την ανάταση της οικονομίας και της κοινωνίας, ώστε να είναι το 2019 η αφετηρία μίας νέας δημιουργικής εποχής για τους εργατικούς και προκομμένους Έλληνες».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here