Πως εξελίσσεται η υλοποίηση των εξαγγελιών; Ποιος είναι ο ρόλος του τραπεζικού συστήματος, ποια η στρατηγική πίσω από τη φθηνή χρηματοδότηση; τι πρωτοβουλίες λαμβάνονται για την αξιοποίηση του Next Generation EU; 

Αυτά και άλλα πολλά απαντήθηκαν κατά τη διάρκεια της ζωντανής συνέντευξης του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, στον Χρήστο Κώνστα και το BanksLive!.

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Ο εκ, Μετσοβίου και Λονδίνου, ορμώμενος Γιάννης Τσακίρης με μεγάλη εμπειρία στα κεντρικά χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικά για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως και στα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία, ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος για την κατάλληλη θέση.

Αποδέχτηκε δίχως σκέψη την πρόσκληση του πρωθυπουργού για την τιμητική και νευραλγική θέση και όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος, δικαιώθηκε για την επιλογή του.

Ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να κάνει πολιτική καριέρα και θα επιστρέψει στο πόστο του στο Λουξεμβούργο, όταν έρθει εκείνη η ώρα.

Στο BanksLive! μίλησε -μεταξύ άλλων- για το νέο ΕΣΠΑ του 2021 (μαζί με το πρόγραμμα επενδύσεων), πάνω από 20 δισ. ευρώ, το οποίο προφανώς θα πρέπει να διοχετευθεί στην αγορά για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, την ενίσχυση της ελληνικής και επιχειρηματικής σκηνής και την ευρωπαϊκή οικονομική θωράκιση.

  • “Ο κορωνοϊός απορρόφησε ένα μεγάλο κομμάτι χρημάτων.
  • Είναι σε εξέλιξη η διαδικασία και ο νέος μηχανισμός υπό σχεδιασμό.
  • Είναι νωρίς να πούμε ακόμα πως θα διανεμηθούν αυτά τα νέα χρήματα. Τα περισσότερα εξ αυτών θα δοθούν το 2022 και 2023. Θα ‘ναι λίγο πιο project specific, δεν θα ναι ακριβώς σαν το ΕΣΠΑ.”

Εκτίμησε ότι έως το Φθινόπωρο και οπωσδήποτε μέχρι το τέλος του έτους, θα έχουν ανακοινωθεί και θα δρομολογηθούν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ΜμΕ.

Όσον αφορά το Πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, ανέφερε ότι ενισχύεται με ακόμη 190 εκατ. ευρώ και ότι δεν σχετίζεται καθόλου με το πρόγραμμα NEXT GENERATION, είναι εκτός του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σχολιάσε με θετικό τρόπο την μεγάλη ζήτηση που είχουν τα νέα προγράμματα (ΤΕΠΙΧ ΙΙ και Εγγυοδοτικό Ταμείο Covid 19) της Αναπτυξιακής Τράπεζας φέρνοντας ως παράδειγμα τις 100.000 αιτήσεις που υποβλήθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα για τα 10 δισ. ευρώ του ΤΕΠΙΧ.

  • “Το ΤΕΠΙΧ είναι ένα δανειοδοτικό τραπεζικό προιόν, όπου το το 40% το βάζει η Αναπτυξιακή τράπεζα και το υπόλοιπο οι τράπεζες”, τόνισε.

Ακόμη πιο εντυπωσιακή -προέβλεψε- θα είναι η συμμετοχή και η χρηματοδότηση από το νέο Εγγυοδοτικό Ταμείο CoViD -19 το οποίο διαθέτει πολλαπλάσιους πόρους και ευνοϊκότερους όρους και προϋποθέσεις για τις επιχειρήσεις.

Δείτε τα προηγούμενα live μας

Α. Χατζηπέτρου, Αναπτυξιακή Τράπεζα, στο BanksLive!: Ξεκινά η λειτουργία του Παρατηρητηρίου Ρευστότητας

Α. Ταμβακάκης, EOS Capital Partners στο BanksLive: Που θα δοθούν τα δισεκατομμύρια του recovery fund

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here